Biarpun ada yang kurang percaya dan menyangkal kehadiran ilmu sihir, masih ada pihak yang menggunakannya dalam kehidupan seharian.

Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, sihir membawa maksud ilmu ghaib yang dapat menyakiti atau dapat mempesonakan orang.

Gempak senaraikan lima jenis ilmu sihir yang popular dalam kalangan masyarakat kita:

Ramai yang menyangkal tapi masih lagi wujud.. Kau perlu tahu benda ini.. (*Gambar sekadar hiasan) . Dari Penerbit Filem DUKUN! . #PUSAKA MENYERU DI PAWAGAM 31 OKTOBER 2019! #DiaDahDatang #FilemPusaka #PelindungAtauPetaka Dibintangi oleh @syafiqkylez @missmimilana @kak_ogy @faizalhusseinofficial @razaisyam @hafidz.roshdi @sweetqismina @aleza_shadan @yunarahim @megat_sharizal @aloyparadoks

A post shared by Astro Shaw Sdn Bhd (@astroshaw) on


1. Penutup Rezeki

Ia amat gemar digunakan apabila wujudnya persaingan dalam perniagaan. Sihir penutup mampu digunakan dalam beberapa kaedah berbeza dengan tujuannya adalah untuk menutup peluang pesaing berniaga.

2. Mengganggu Perkahwinan

Sihir ini mampu membuatkan kita rasa benci atau kurang senang melihat pasangan sendiri, sedangkan tidak ada sebarang masalah timbul dalam hubungan tersebut.

3. Penunduk

Seseorang yang menjadi mangsa sihir penunduk akan sentiasa teringat seseorang dan merasakan rindu yang teramat sangat. Dia juga boleh merasakan keinginan tinggi untuk bersama secara fizikal setiap masa dan juga mentaati apa saja kehendak pasangan atau individu lain.

4. Pukau

Pengamal ilmu pukau lazimnya bersekongkol dengan jin, iblis dan syaitan dengan matlamat menggoda dan menguasai seseorang untuk menyempurnakan niat jahat. Kegiatan pukau memukau berlaku melalui perantaraan jin ke atas mangsanya yang memungkinkan mangsa itu tewas hingga tidak sedarkan diri.

5. Santau

Ilmu sihir ini paling kerap disebut dalam masyarakat kita. Tujuannya sama ada memberikan azab kepada hidup si mangsa, mengakibatkan kematian berlaku agar pelaku puas mendengar seksaan yang lawannya terima.

Unsur mistik lain seperti saka dapat anda saksikan dalam filem terbaru, Pusaka yang bakal ditayangkan di pawagam esok!


Filem Pusaka merupakan karya terbaru terbitan Astro Shaw dengan kerjasama Director's Think Thank dan dipersembahkan oleh produksi Alpha 47.

Mendapat sentuhan pengarah berbakat, Razaisyam Rashid, filem ini membariskan bintang-bintang hebat.

Filem ini menampilkan pelakon hebat seperti seperti Syafiq Kyle, Mimi Lana, Fauziah Datuk Ahmad Daud, Faizal Hussein, Sweet Qismina, Hafidz Roshdi, Aleza Shadan, Yuna Rahim dan ramai lagi.

Jangan lupa saksikan filem Pusaka di pawagam bermula 31 Oktober ini!

OFFICIAL TRAILER #PUSAKA #DiaDahDatang #FilemPusaka Adakah kehadiran ia sebagai satu pelindung atau petaka? Yang pasti, apa yang terjadi pada mereka ini, semuanya atas kau! #PUSAKA DI PAWAGAM 31 OKTOBER 2019 Dibintangi oleh @syafiqkylez @missmimilana @kak_ogy @faizalhusseinofficial @razaisyam @hafidz.roshdi @sweetqismina @aleza_shadan @yunarahim @megat_sharizal @aloyparadoks

A post shared by Astro Shaw Sdn Bhd (@astroshaw) on


Untuk lebih informasi mengenai filem Pusaka, layari laman Facebook, YouTube, Twitter dan Instagram Astro Shaw.