Meskipun negara sedang menghadapi ancaman pandemik Covid 19, ia tidak mematahkan semangat The Alif untuk mengeluarkan sebuah lagu yang dapat memupuk semangat cintakan negara dan juga semangat berjuang untuk negara.

Lagu berentak Rock dan sedikit enjeksi Pop yang diberi judul Negaraku Malaysia ini tidak mustahil bakal menjadi siulan oleh seluruh rakyat.

Menurut Aliff Hassan penulis lagu dan juga penyanyi kumpulan The Alif berkata, lagu Negaraku Malaysia ditulis kerana ingin menyeru anak anak muda untuk menanamkan sifat cintakan Negara, lagu ini juga sedikit sebanyak mampu memupuk semangat juang untuk Tanah Air.

"Jika kita ada semangat juang dan cintakan negara tak mustahilnegara kita bakal dipandang hebat di mata dunia, kerana keunikan dan kebolehan yang rakyat Malaysia ada amat hebat, Jika kita semua bersatu bersama berjuang untuk negara tak kira bangsa dan agama," kata Aliff Hassan.

Bercerita lebih lanjut, dia mengatakan antara cabaran yang sukar ketika rakaman lagu ini adalah ia dirakam semasa keadaan negara sedang menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan,

Justeru itu ia amat terhad untuk melakukan aktiviti rakaman. "Akan tetapi dengan teknologi yang sedia ada ia tidak menjadi halangan untuk proses rakaman lagu ini. Lagu ini direcord di studio Hotsound yang berpangkalan di Wangsa Maju proses dan mixing & mastering dilakukan oleh Muhd A Husni dari Hotsound Studio," katanya.

The Alif yang dianggotai oleh Aliff Hassan, Meor Ian, Megat, Arm Mazlan & Jay Cugat Berharap agar lagu ini dapat diterima oleh seluruh pencinta muzik tanah air dan seluruh rakyat Malaysia.

Sementara itu Megat selaku pemain bass The Alif berkata, lagu ini sesuai untuk semua golongan kerana kami memastikan melodi ini mudah diterima dan dinyanyikan, bait bait lirik ini juga mudah dihafal dan difahami oleh semua lapisan masyarakat.

The Alif berharap lagu ini dapat diputarkan dicorong corong radio Tanah Air. Lagu Negaraku Malaysia boleh didengari di seluruh digital platform muzik antaranya (Spotify, Joox, Apple Music, KKBox & Deezer).

Muzik video akan dirilis di YouTube dalam waktu terdekat. Untuk mengetahui perkembangan The Alif, boleh layari di Facebook, Twitter & Instagram The Alif.