Juri tetap Big Stage 2022, Ajai menyifatkan keberadaan peserta Iqbal Zulkefli dalam pertandingan tersebut sebagai satu hal yang tidak bertepatan dengan bakat yang dimilkinya.

Ajai berkata, bakat bukanlah satu hal yang boleh dibeli, sebaliknya ia merupakan satu pemberian daripada Allah SWT.

“Kamu tidak berbakat dalam bidang nyanyian. Bakat itu pemberian Allah SWT. Straight to the point, kalau kamu berduit macam mana pun, bakat tidak akan boleh dibeli.

“Kamu kena terima kenyataan yang kamu bukan dilahirkan sebagai penyanyi. Hari ini saya beri markah sebanyak 4 kerana tempo kamu berterabur,” katanya ketika memberi komen terhadap persembahan Iqbal.

Iqbal yang menyanyikan lagu Ketahuan oleh Matta Band menerima empat markah daripada Ajai, 20 markah daripada Datuk Seri Siti Nurhaliza dan 10 markah daripada Aina Abdul.

Dalam pada itu, Ajai menasihati Iqbal supaya tidak meneruskan impiannya untuk bergelar penyanyi.

It will take time, Iqbal. Dalam nyanyian, kita tidak boleh belajar selama tiga hari. Ada orang memerlukan bertahun-tahun untuk bergelar penyanyi.

“Saya tak suka awak dijadikan bahan lawak. Awak perlu jaga maruah awak,” katanya lagi.

Terdahulu, bagi undian penonton, Iqbal berada di tangga ke-10 dengan markah sebanyak 4 peratus.

Bagi menyuntik pembaharuan segar agar, buat pertama kalinya proses pemberian markah oleh panel juri akan dibuat secara langsung atau ‘live marking’ yang mana setiap pemarkahan akan tertera di skrin LED untuk tontonan umum.

Penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza menjurikan Big Stage 2022 bersama komposer terkenal, Ajai dan Juri Juara, Aina Abdul.

Manakala penyanyi Mas Idayu masih mengisi kerusi juri pedas manakala Datuk Seri Vida masih bergelar Presiden Netizen.

Dihoskan oleh Alif Satar dan Sherry Al Hadad, tugasan mengacara bagi kapsul Studio Big Stage pula disandang oleh Isha Norsham. Sementara itu, personaliti ERA, Muna Bella dan Haiqal dari Thinker Studios pula digandingkan sebagai pengacara untuk program Big Stage Live Plus yang akan disiarkan secara serentak sewaktu berlangsungnya konsert mingguan di platform digital.

Penerbitan Big Stage 2022 turut disokong oleh CUCKOO dan OPPO selaku Penaja Utama. Portal Gempak dan aplikasi SYOK turut menghulurkan sokongan selaku Rakan Digital. Manakala ERA pula hadir sebagai Radio Rasmi.

Juara Big Stage 2022 akan membawa pulang wang tunai bernilai RM100 ribu beserta trofi sumbangan Astro. Manakala pemenang tempat kedua dan ketiga pula akan memenangi RM50 ribu dan RM25 ribu beserta trofi. Untuk pemenang tempat keempat, kelima dan keenam juga tidak akan pulang dengan tangan kosong yang mana masing- masing bakal membawa pulang RM15 ribu, RM10 ribu dan RM5 ribu beserta trofi.

Rangkaian program Big Stage 2022 diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) dan akan dipancarkan secara eksklusif menerusi saluran Astro Ria (104) mulai 6 Februari serta turut boleh turut boleh distrim menerusi aplikasi Astro GO dan perkhidmatan On Demand untuk pilihan yang lebih fleksibel.

12 peserta yang bertanding untuk minggu seterusnya ialah Tuah Adzmi, Aisha Retno, Yazmin Aziz, Daniel Chuer, Elica Paujin, Lia Aziz, Megat Rahim, Sofiaa Marieylla dan Ajoi Zainal.

Terdahulu, penyanyi Sarah Suhairi berjaya merangkul gelaran juara sewaktu penganjuran musim pertama (2018). Bintang Korea Selatan, Han Byul muncul sebagai juara musim kedua (2019). Manakala Azzam Sham pula diangkat sebagai juara musim ketiga (2020).