Fuh, cantik betul gambar-gambar netizen di Jambatan Angkat ni. Masih dalam fasa-fasa terakhir menyiapkannya, nampaknya ramai dah bergambar dengan jambatan ikonik Terengganu ini.

Terletak di Kuala Terengganu, Jambatan angkat ini menghubungkan Muara Selatan Pusat Bandaraya dan Muara Utara Seberang Takir (Kuala Terengganu - Kuala Nerus) sejauh 638 meter.Kenapa dipanggil Jambatan angkat? Ini kerana jambatan ini boleh diangkat di pertengahannya untuk memudahkan laluan kapal-kapal besar.

Ia mengambil masa 20 minit untuk naik (dibuka untuk laluan kapal) dan kurang 20 minit untuk turun (dibuka kepada kereta dan motosikal).Apa yang menariknya di jambatan ini, ada beberapa kawasan sekitarnya yang cukup indah untuk anda ambil gambar. Antaranya di Taman selera Tanjung, Shah Bandar, Kuala Terengganu.

Kalau anda berkesempatan datang ke sini, jangan lupa menikmati hidangan popular kerang bakar sambil berlatarbelakangkan panorama indah ini.Jambatan yang dijangka telah siap ini akan dibuka kepada orang awam bulan ini.


Sumber foto: Instagram @amazingterengganu, @mohonk2, @mhaizie88 dan @ghazalikori