Mahkamah Majistret Kuala Lumpur, semalam melepaskan tanpa membebaskan anak lelaki pengasas kosmetik Dnars, Mohamed Aqbar Hakim Jasman, daripada pertuduhan menggugut bapa tirinya dua tahun lalu.

Majistret S. Mageswary membuat keputusan itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Najihah Farhana Che Awang, memaklumkan mangsa dan isterinya tidak hadir ke mahkamah hari ini bagi memberikan penjelasan hasrat mereka untuk tidak meneruskan kes terhadap tertuduh.

Dalam prosiding hari ini, Mageswary berkata, keputusan itu dibuat selepas mengambil kira ketidakhadiran pengadu yang telah diberikan sapina dan wang jaminan dikenakan terhadap tertuduh turut dikembalikan.

Bagaimanapun jelasnya, ia terpulang kepada pihak pendakwaan untuk menuduh semula atau tidak terhadap tertuduh selepas ini.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya berkata, Nurulain Syahirah Mat Hasmuni dan suaminya, Ahmad Shah Rizal Ibrahim yang juga mangsa dan bapa tiri tertuduh telah menerima sapina untuk memberi keterangan dalam perbicaraan hari pertama itu.

Bagaimanapun, kedua mereka tidak hadir ke mahkamah hari ini (Khamis) tanpa sebarang alasan.

Mohamed Aqbar berdepan pertuduhan menakutkan secara jenayah terhadap bapa tirinya, Ahmad Shah, 45, dengan ugutan hendak menyebabkan kematian.

Perbuatan itu didakwa dilakukan tertuduh menerusi hantaran aplikasi pesanan ringkas Whatsapp terhadap mangsa.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah pusat beli-belah di Jalan Bukit Bintang pada 15 Jun, 2020 sekitar jam 8.45 malam.

Bagaimanapun, pada 1 Julai 2020, tertuduh mengaku tidak bersalah atas dakwaan berkenaan.

Tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua duanya sekali mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan.

Sumber: Awani