Laman Utama

Datang Ke Olimpik Tokyo 2020 Sebagai Under Dog, Singkir Beregu Badminton No 1 Dunia, Ini Fakta Aaron Chia & Soh Wooi Yik

Maliah Surip
29/07/2021
03:34 MYT
Temasya Olimpik Tokyo 2020 yang memasuki hari keenam semakin bersemarak apabila beregu badminton lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik menyalakan harapan Malaysia layak ke peringkat separuh akhir.
Lebih membanggakan, Aaron dan Wooi Yik ini menumpaskan beregu nombor satu dunia dari Indonesia iaitu Kevin Sanjaya Sukamuljo-Marcus Fernaldi Gideo apabila menewaskan mereka dengan 21-14, 21-17 dalam perlawanan kalah mati untuk menentukan kelayakan separuh akhir di Tokyo, pagi tadi.
Usai perlawanan, Aaron dan Wooi Yik mengaku gembira kerana mampu membantu beregu negara layak ke separuh akhir.
Malah sewaktu diwawancara Astro Arena, Aaron Chia menyifatkan mereka sebagai pasukan underdog.
"Kita datang sebagai underdog. Mereka yang ada harapan untuk memiliki medal, jadi tekanan lebih kepada mereka," kata Aaron.
Membawa Malaysia mara ke separuh akhir, tapi siapakah Aaron Chia dan Soh Wooi Yik? Jom semak sedikit anekdot mengenai jaguh kita ini.
Aaron Chia
Nama sebenarnya adalah Aaron Chia Teng Fong
Beliau baru berusia 24 tahun dan berasal dari Melaka
Mula bermain badminton sejak usia 7 tahun dengan dilatih oleh bapanya
Usia 10 tahun mula bermain dalam pertandingan badminton secara serius
Menyertai team Malaysia sejak tahun 2015
Mewakili Malaysia dalam Thomas Cup pada tahun 2018
Bersama pasangannya, Soh Wooi Yik mereka merupakan finalis di kejohanan All England Open selain pemegang pingat emas Southeast Asian Games pada tahun 2019.
Kini menduduki ranking ke 9 pemain beregu terbaik dunia bersama Soh Wooi Yik
Pemain tangan kanan
Dalam satu temubual bersama bwfbadminton, Aaron Chia mengatakan impiannya adalah membawa pulang pingat emas di temasya Olimpik dan World Championships.
Soh Wooi Yik
Soh Wooi Yik adalah pemain badminton kelahiran Kuala Lumpur
Beliau baru berusia 23 tahun dan lahir pada 17 Februari 1998
Wooi Yik adalah anak kepada bekas pemain badminton iaitu Soh Goon Chup. Pakciknya, Soo Beng Kiang juga adalah bekas pemain badminton negara dan telah mewakili Malaysia dalam sukan Olimpik bersama pasangan regunya, Cheah Soon Kit. Mereka telah membantu Malaysia memenangi Thomas Cup pada tahun 1992.
Pemain tangan kanan
Mula menyertai kem badminton negara sekitar tahun 2015
Belajar bermain badminton dari usia 4 tahun, terpilih bermain untuk Kuala Lumpur semasa 7 tahun dan mendapat pendidikan di Sekolah Sukan Bukit Jalil sewaktu berumur 13 tahun.
Menjadi pasangan regu Aaron Chia sejak tahun 2017 sehingga kini. Mereka menduduki ranking ke sembilan pemain beregu terbaik dunia
Soh Wooi Yik juga mempunyai misi membawa pulang pingat emas dalam temasya Olimpik dan mahu berada dalam ranking 10 pemain terbaik dunia.
Kredit: bwfbadminton Kredit Foto: Majlis Sukan Negara
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
goldmovie

#Gold: “Banyak Babak Menyentuh Hati” - Pengarah Chiu Dao Anggap Filem Gold Mengharukan & Wajib Ditonton

gempak
13/07/2024
12:05 MYT
Menceritakan tentang pengorbanan dan usaha dalam mengecapi kejayaan, filem Gold berjaya meraih perhatian pengarah yang terkenal dengan karya-karya menyentuh hati, Chiu Dao.
Berita

Vape Dijual Guna Vending Machine, KKM Ambil Tindakan

gempak
12/07/2024
11:55 MYT
Sebuah pusat beli-belah di ibu negara diarah menghentikan operasi penjualan rokok elektronik atau vape menerusi mesin layan diri (vending machine).
goldmovie

#Gold: Cheah Liek Hou Imbas Kenangan Bersama Mendiang Bapa, Hempas Pulas Demi Beli Sepasang Kasut Sukan! - "Saya Tak Mampu Balas Balik..."

gempak
11/07/2024
09:25 MYT
Pemenang pingat emas Paralimpik Tokyo 2021, Cheah Liek Hou meletakkan harapan tinggi agar filem Gold yang diinspirasikan daripada kisah kejayaannya menjadi pembakar semangat kepada orang ramai terutamanya golongan muda.
goldmovie

#Gold: “Sangat Menyentuh Hati” - Hannah Yeoh Sebak Tonton Gold, Sifatkan Filem Lokal Yang Wajib Ditonton Tahun Ini!

gempak
10/07/2024
15:55 MYT
Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh menzahirkan rasa tersentuh selepas menonton Gold, filem terbaharu terbitan Astro Shaw.
Hiburan

Nicholas Tse Nyatakan Hasrat Nak Terjun Dari KLCC Sempena Filem Terbaharu, Anggap Babak Aksi Lebih Menarik Tanpa Penggunaan CGI

gempak
10/07/2024
08:55 MYT
Pelakon terkenal Hong Kong, Nicholas Tse menyatakan hasratnya untuk melakukan aksi lasak di menara berkembar Petronas sempena filem terbaharunya New Police Story 2.