HIBURAN
Dr Say Risau Bila Ada Yang Tak Mahu Belajar - “Janganlah Sebab Beberapa Influencer Tayang Hidup Mewah Buatkan Adik-Adik Nak Jadi YouTuber”
Doktor selebriti dan pencipta kandungan, Dr Say Shazril meluahkan rasa gusar apabila ada dalam kalangan remaja yang merasakan pendidikan itu tidak penting.
Pelajaran penting, jangan hanya fokus jadi influencer
Dr Say menerusi hantaran terbaharu di Instagram miliknya berkata jangan mudah terpedaya dengan perkongsian yang menayangkan kehidupan mewah di media sosial sehingga menyebabkan mereka bercita-cita ingin menjadi pempengaruh dan mengabaikan pelajaran.
“Tak pernah saya kongsi keputusan SPM saya tapi hari ini tergerak hati nak kongsi keputusan SPM tahun 2005 saya dahulu.
“Kenapa sekarang terhegeh nak kongsi? Sebab saya gusar melihat adik-adik zaman sekarang yang merasakan pendidikan tidak penting.
"’Belajar tinggi-tinggi nanti kerja bawah orang juga’, belajar tinggi-tinggu nanti tak ada kerja juga’. Dik, pernah dengar tak ilmu membentuk peribadi?
“Kalau adik perhatikan yang banyak bising dekat sosial media, yang kaki maki hamun caci itu ini kebanyakannya tin-tin kosong.
“Sebab rata-rata orang berilmu ni dia lebih memilih untuk berdiam diri, untuk sibukkan diri dengan perkara yang lebih penting contonya memajukan diri atau keluarga.
Terdahulu, umum sedia maklum keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2023 telah pun diumumkan pada Isnin.
BERITA TRENDING: Zarina Zainuddin, Kak KM & Datuk Hattan Kongsi Pencapaian Cemerlang Anak-Anak Dalam SPM
Antara selebriti yang berkongsi kegembiraan semasa mengambil keputusan SPM anak-anak adalah Datuk Anne Ngasri, Zarina Zainuddin, Rahim Sepahtu, Datuk Hattan dan usahawan, Kak KM