"Mula-mula dia tak suka saya, mungkin sebab saya ni tua," demikian kata-kata Pakar Pelaburan Saham, Pengurus Kewangan Bertauliah dan Penganalisis Ekonomi, Datuk Dr. Mohd Nazri Khan Adam Rasol Khan, 47, yang baru menamatkan zaman dudanya hujung minggu lalu.

Berbeza jarak usia 22 tahun tidak menghalang cinta bersama isterinya yang kini masih menuntut di sebuah kolej swasta dalam jurusan Human Capital, Tuan Nor Ernie Rossmerie Tuan Zahari, 25.

"Kami berkenalan ketika saya membuat ceramah di sebuah universiti. Asalnya mengajar saham, lama-lama bila kenal, kami berjumpa dengan keluarga masing-masing.

"Kami serius mulai Februari lalu dan bulan September ini genap setahun usia perkenalan kami.

"Kami kenal kawan atas kawan dan mula-mula dulu dia panggil saya prof. Susah sangat nak dekati dia tapi lama kelamaan Alhamdulillah dia terbuka hati untuk menerima saya.

"Maklumlah, usia kami pun beza 22 tahun, bagi saya ini adalah 'love at the first sight' tapi tak tahulah dia...," katanya yang menduda sejak setahun lalu.Nazri Khan atau mesra disapa dengan DDNK popular menerusi tagline 'Tak Handsome Tak Apa Janji Kaya' itu telah melangsungkan pernikahan dengan Ernie pada 9 September lalu dan resepsi bertemakan Beauty and the Beast diadakan sehari kemudian.

DDNK menyifatkan Ernie sebagai wanita yang manja, periang dan mendengar cakap, sekali gus menjadikan satu eskapisme dirinya yang selama ini bergelumang dalam dunia korporat.Sementara itu, kata Ernie, dia menerima DDNK bukan atas dasar status dan taraf sosialnya sebagai individu berpengaruh.

"Lucunya, masa mula-mula kenal saya memang tak tahu dia siapa. Dia tak mengaku pun dia DDNK, sampailah saya mulai cari di Internet siapa dirinya sebenar.

"Orang akan cakap saya dekat dengan dia sebab dia sudah stabil, tapi tak, bukan sebab dia popular, bukan sebab tagline dia. Tapi kerana dia tak berputus asa sampai sanggup berjumpa dengan orang tua saya dan pandai ambil hati saya.

"Saya tolak dia pun tak putus asa, jadi lama-kelamaan saya terima dia. Tipikal komen netizen, kata saya pilih sebab duit, saya dah sedia... Sebenarnya sejak mula berkawan lagi pun dah ada orang bercakap-cakap.

"Orang kata saya mata duitan, nak yang dah semua siap. Tapi lama-kelamaan kawan-kawan saya mulai menerima hubungan kami tapi paling penting rakan-rakan baik saya yang sentiasa menyokong pilihan saya," ujarnya.Dalam pada itu, DDNK mahu Ernie menjadi usahawan wanita dan akan membantu isterinya mengusahakan bisnes selepas tamat pengajian tahun hadapan.