Berita mengejutkan umat Islam seluruh dunia apabila ulama tersohor iaitu Yusuf al-Qaradawi dilaporkan meninggal dunia pada usia 96 tahun semalam.

Kesatuan Ulama Islam Sedunia (IUMS) memaklumkan berita pemergian Yusul al-Qaradawi itu turut disahkan oleh anak lelakinya iaitu Abdul Rahman menerusi akaun laman sosial.

"Dunia Islam kini kehilangan seorang ulama yang paling disegani," tulis IUMS yang diasaskan oleh beliau menerusi Twitter.

Bagaimanapun tidak menyatakan punca kematian beliau yang sebelum ini dilaporkan menderita sakit untuk tempoh agak lama.

Yusuf al-Qaradawi yang dilahirkan di Mesir telah menetap di Qatar sejak 2013 dan turut diberikan hak kerakyatan negara berkenaan.

Beliau dikenali komuniti antarabangsa kerana mempunyai pandangan yang tegas tentang konflik Israel-Palestin malah ulama sunni berkenaan juga pernah menggunakan pendekatan lebih lembut terhadap kumpulan syiah ketika ketegangan tercetus antara Qatar dan Arab Saudi.

Pada masa itu, beliau menggesa persefahaman antara kedua-dua pengikut kumpulan sunni dan syiah walaupun berlainan mazhab.

Yusuf al-Qaradawi juga merupakan antara ulama yang menyokong revolusi Arab Spring di Kaherah pada 2011 yang menggulingkan bekas Presiden Hosni Mubarak.

Hasil tulisannya berjudul The Lawful and Prohibited in Islam turut diterjemahkan ke pelbagai bahasa dan menjadi titik rujukan utama kepada umat Islam di seluruh dunia.

Pada 2009, Malaysia pernah menganugerahkan Tokoh Maal Hijrah kepada beliau yang mengiktiraf sumbangan dan jasa besar individu sempena sambutan tahun baharu Islam.

Undi bintang digital dan content kegemaran anda di dalam carta mingguan Gempak Most Wanted 2022 di sini.

Anda juga boleh membuat pencalonan baharu untuk carta mingguan seterusnya. Selamat mengundi!