Mangga merupakan jenis buah yang tumbuh subur di negara-negara tropika. Buah dengan isi berwarna kuning ini mengandung serat yang tinggi, antioksida, vitamin A, vitamin B6, Vitamin E, dan K.

Begitupun, buah ini juga dipercayai mengandung kalori dan gula yang tinggi. Hal ini menyebabkan ramai orang, terutama penderita diabetes, mengelak untuk menikmati buah mangga. Adakah ini perkara yang betul?

Mirriam Polunin penulis buku Healing Foods mendedahkan, mangga mengandung enzim yang membantu memecah dan mencernakan protein serta serat. Mangga juga mampu menjaga fungsi pencernaan agar ia dapat bekerja secara lancar.

Justeru, berapa banyak jumlah mangga yang boleh dimakan?

Dr Anil Bhroskar, pakar diabetes dari SL Raheja Hospital memberitahu, penderita diabetes masih boleh menikmati setengah daripada buah mangga setiap hari. Namun, mereka tidak dibolehkan menikmati mangga dalam bentuk jus.

"Mereka juga harus menjaga jarak satu jam antara makan dan menikmati mangga," katanya.

Bhoraskar juga menyarankan agar kita memeriksa kadar gula darah setelah makan sepotong mangga.

"Jika kadar gula dalam darah melebihi 25 peratus, maka elak daripada makan buah mangga tersebut," katanya lagi.

Menurut Bhoraskar, setiap item makanan memiliki respon yang berbeza-beza terhadap tubuh seseorang. Oleh hal yang demikian, sangat penting untuk mengetahui cara tubuh memberi respons pada setiap item makanan pada hari yang berbeza.

"Makan makanan lain selain mangga juga boleh memberi kesan yang pelbagai," tambahnya.

Sumber: Kompas
Kredit foto: Desirae Hayes-Vitor (Unsplash)

Undi bintang digital dan content kegemaran anda di dalam carta mingguan Gempak Most Wanted 2022 di sini. Anda juga boleh membuat pencalonan baharu untuk carta mingguan seterusnya. Selamat mengundi!