Hiburan

"Gajet? Kami Hanya Benarkan Yusuf Iskandar Tonton TV Je" - Hanis Zalikha Dedah Cara Didik Anak

Hanafis Haris
02/05/2019
08:03 MYT
Bagi anda yang mempunyai anak, agak-agaknya bilakah masa yang tepat untuk mendedahkan mereka dengan gajet?
Ada antara ibu bapa yang memberikan anak mereka gajet di usia yang awal.
Namun, hal ini tidak dipraktikkan oleh pelakon dan pengacara Hanis Zalikha dalam mendidik anak sulungnya Yusuf Iskandar.
Menurut entri di Instagram, Hanis menjeleskan kebanyakkan individu berpengaruh seperti Bill Gates mendedahkan gajet kepada anak mereka hanya apabila mencecah usia 14 tahun.
Menurutnya, dia kini masih lagi mencari kaedah terbaik dan buat masa ini Yusuf hanya didedahkan dengan rancangan televisyen sahaja.
"Jadi dia tiada pilihan nak suruh kita tukar-tukar. Macam kita dulu kena duduk je tengok iklan coklat Apollo terbang banyak kat angkasa.
"Yusuf suka tonton Baby TV (channel 618, Astro), banyak vocabs bagus dia belajar dari situ," katanya.

Umur berapa nak bagi anak gajet? Entah. Taknak bagi boleh tak. Geram baca Bill Gates and other tech giants dekat Silicon Valley pun bagi anak diorang gajet bila anak diorang cecah 14tahun ke atas. Padahal diorang yang cipta benda2 camni. Tapi diorang pun beranggapan yang gajet dan easy access to things ni sangat harmful. / Kita macam mana? Takut anak ketinggalan? Tak up-to-date? We are so clueless kesiannya kita. Takde resepi atau formula yang betul-betul terbukti selamat dalam pada menyediakan anak menghadapi masa depan. Kita nak didik anak mengikut zaman, tapi berada dalam zaman yang menakutkan. / Ramai tanya what is our stand with Yusuf and gadget. Just like all parents, kita pun tengah navigate our way through it, mula-mula try cara ni, pastu cuba cara tu pulak. Macam-macam. But for now, we only allow channels on TV. So dia takde pilihan nak suruh kita tukar2. Macam kita dulu kena duduk je tengok iklan cokelat Apollo terbang banyak2 kat angkasa. / P/S: Yusuf suka tonton Baby TV (channel 618, Astro), banyak vocabs bagus dia belajar dari situ.

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Rata-rata warganet memuji dan bersetuju dengan tindakan Hanis menyekat penggunaan gajet terhadap Yusuf memandangkan usianya masih kecil.
Pada yang tidak tahu, kanak-kanak yang terlalu kerap didedahkan dengan teknologi terutama aplikasi dalam gajet terdedah dengan masalah obesiti, penglihatan dan tahap kecergasan.
Anda boleh lihat laporan penuh yang dikeluarkan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Kongsi Foto Pegang Perut, Netizen Syak Hanis Zalikha Pregnant?

gempak
16/04/2024
04:00 MYT
Perkongsian gambar pelakon dan usahawan, Hanis Zalikha bersama suami, Hairul Azreen berjaya mencuri perhatian ramai apabila ada dalam kalangan netizen mendakwa terdapat penampakan ‘baby bump’ pada foto terbaharunya itu.
Hiburan

Datin Patimah Akui Kembali Gembira Tahun Ini - “Alhamdulillah, Saya Lebih Sihat…”

gempak
29/03/2024
01:55 MYT
Isteri kepada pengarah Datuk Yusof Haslam iaitu Datin Patimah Ismail mengakui kesihatannya bertambah baik sepanjang melalui bulan Ramadan pada tahun ini.
Laman Utama

Ira Kazar Diulit Bahagia Dengan Syamsul Yusof - “Love You Shuben"

gempak
26/08/2023
08:20 MYT
Ira Kazar Kongsi Rasa Cinta Pada Syamsul Yusof
Laman Utama

Langgar Iddah? Puteri Sarah Maklum Setiap Pergerakan Kepada Bekas Suami - "Dia Tahu Saya Kerja, So Tiada Masalah"

gempak
12/07/2023
04:55 MYT
Puteri Sarah bidas kenyataan langgar iddah
Laman Utama

Tolak Beg Tangan Berjenama, Zizi Kirana ‘Request’ Nak Kuda Arab RM100,000 - “Suami Kata InsyaAllah Dia Akan…”

gempak
05/05/2023
07:50 MYT
Wow kuda baka Arab tau!