Peserta Big Stage 2020, Allahyarhamah Sandra Dianne telah meninggal dunia genap 100 hari pada hari ini.

Meski jasadnya tidak bersama lagi, lagu terbaharunya berjudul Sandra tetap dilancarkan sebagai bingkisan terakhir yang penuh beremosi dan meruntun jiwa.

Mendapat sentuhan komposer Jonathan Tse dan Mohariz Yaakub, inspirasi lagu Sandra terhasil daripada kisah pemergian Arwah Ashraf Sinclair pada awal tahun ini.

“Lagu ini saya cipta bersama Mohariz tanpa menetapkan siapa penyanyi tepat pada asalnya. Sebaik Sandra mendengarnya, dia terus jatuh cinta dan mahukan lagu ini.

“Kami pun memang tahu kualiti nyanyiannya dan bersetuju memberinya kepada Sandra. Tidak sangka, dia berjaya menyuntik magis sendiri dalam nyanyian, bahkan dia menambah elemen uniknya,” kata Jonathan menerusi satu kenyataan akhbar yang dihantar kepada Gempak.

Tambahnya lagi, elemen sedih dalam lagu tersebut dan lirik-liriknya bukanlah bertujuan untuk meratapi pemergian Sandra.

“Lagu ini bukan membawa maksud untuk meratapi pemergian orang tersayang itu sebaliknya curahan hati bagaimana seseorang melakukan refleksi terhadap hal itu.

Bagaimanapun, elemen kesedihan itu pastinya tetap ada dan terserlah dalam melodi serta cara penyampaian bait-bait liriknya,” katanya.

Terdahulu, Sandra disahkan meninggal dunia pada 11 September selepas terbabit dalam sebuah nahas jalan raya ketika dalam perjalanan untuk sesi latihan konsert keempat Big Stage 2020 di Pusat Konvensyen Antarabangsa, Putrajaya.

Pihak Astro kemudian mengambil keputusan untuk tidak meneruskan konsert kelima dan menggantikannya dengan Konsert tribute istimewa #SandraDalamKenangan sebagai mengenang penglibatan Sandra dalam industri tanahair terutamanya sepanjang pertandingan Big Stage 2020 berlangsung.

Sandra sebelum ini meledak menerusi single Hey! Kau, Terkemuka, Tulus, dan Jelaskan.