Berita

"Hari Ke-3 Bersalin Dah Naik Turun Tangga... Berbuih Mulut Saya Nasihatkan" - Dr. Say Shazril

Kamaruddin Razal
12/05/2019
09:18 MYT
Pengacara rancangan MyDoctors, Dr. Say Shazril mengesan perubahan isterinya, Dr. Azura Abas selepas melahirkan anak sulung mereka pada 5 Mei lalu.
Perkara itu didedahkan oleh Dr. Say menerusi salah sebuah entri terbaru di laman Instagram miliknya.
"Sejak kelahiran baby ni, saya perhatikan bini saya berlain dengan the bini that I used to know.
"Bini saya bersalin caesar & berdasarkan pengalaman kedoktoran saya, ibu-ibu bersalin caesar kebanyakkannya mengambil masa untuk actively bergerak sebab yelah rahim dan perut kena belah kut.
"Tapi bini saya hari ke-3 bersalin dah naik turun tangga like nothing happened. Berbuih mulut saya nasihatkan dia peeps to take it slow tp die reply "I'm fine" maka saya pun "fine la then" (bini lepas bersalin always right bro).
"Di samping tu, ramai ibu-ibu DM saya recommend confinement lady (mak bidan kut) mereka tapi bila saya sampaikan pada bini, die reply "I nak cuba do things on my own selagi I mampu plus I tak gemar ada orang tak dikenali kat rumah kita". Saya pun sekali lagi "fine la then" (dah cakap bini always right tadi kan).
"Tapi yang saya paling kagum, kami set jadual yakni dia amik shift malam & saya shift pagi. Kadang-kadang pukul 2 pagi walaupun baby tak nangis, bini saya dah bangun dulu untuk feed baby & saya hanya mampu tolong sikit-sikit sebelum saya terkiok balik only to bangun at 5am untuk sahur.
"Tu pun bila saya bangun, saya tengok baby sedang disusu bini yang got me wondered, "mana datang tenaga bini aku ni? Orang lain ke yang bersalinkan baby aku ni?"
"Sebab selama ni, bini saya agak dependent kepada saya, saya yang in control, saya yang alpha. Tapi lepas bersalin, bini ibarat otak & saya ibarat otot.
"Tanpa otak matilah otot, sama seperti sekarang, tanpa bini matilah suami. Sekarang baru saya sedar yang bini saya is no longer a bini but she is now a MOTHER.
"Maka post ni ditujukan kepada semua ibu di luar sana yang no husbands can ever replace a mother's role coz pengorbanan yang telah & sedang kalian lalui tiada tandingan.
"Bak pepatah, "It’s not easy being a mother. If it were easy, fathers would do it". I love you more than I ever did in my life, my lovely wife & mother to my son @azuraabas," tulis Dr. Say.

Topik : Biniku Superwoman . Sejak kelahiran baby ni, sy perhatikan bini sy berlain dgn d bini dat i used to know. Bini sy bersalin caesar & berdasarkan pengalaman kedoktoran sy, ibu2 bersalin caesar kebnyknny mengambil masa tuk actively bergerak sb yelah rahim + perut kena belah kut. Tp bini sy hari ke-3 bersalin dh naik turun tangga like nothing happened. Berbuih mulut sy nasihatkan dia peeps to take it slow tp die reply "im fine" maka sy pun "fine la then" (bini pas bersalin always right bro). . Di samping tu, rmi ibu2 dm sy recommend confinement lady (mak bidan kut) mrk tp bile sy smpikan pd bini, die reply "i nak cuba do things on my own selagi i mampu plus i xgemar ade org xdikenali kt rumah kite", sy pun sekali lagi "fine la then" (dh ckp bini always right td kan). Tp yg sy paling kagum, kami set jadual yakni dia amik shift mlm & sy shift pagi. Knkdg kol 2pg wlpn baby xnangis, bini sy dh bangun dlu tuk feed baby & sy hanye mampu tlg sikit2 sblum sy terkiok balik only to bangun at 5am tuk sahur. Tu pn bile sy bgun, sy tgk baby sdg disusu bini yg got me wondered, "mane dtg tenaga bini aku ni? Org lain ke yg bersalinkan baby aku ni?". . Sb selama ni, bini sy agak dependent kpd sy, sy yg in control, sy yg alpha. Tp lpas bersalin, bini ibarat otak & sy ibarat otot. Tanpa otak matilah otot, sama spt skng, tanpa bini matilah suami. Skng baru sy sedar yg bini sy is no longer a bini but she is now a MOTHER. Maka post ni ditujukan kpd semua ibu di luar sane yg no husbands can ever replace a mother's role cz pengorbanan yg telah & sedang kalian lalui tiada tandingan. Bak pepatah, "It’s not easy being a mother. If it were easy, fathers would do it". I love you more than i ever did in my life, my lovely wife & mother to my son @azuraabas.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Rata-rata pengikut Instagram meluahkan rasa kagum dengan cara Dr. Say menghargai isterinya dan turut bersetuju status ibu yang disandang mampu menguatkan lagi seorang wanita.
Dr.Say dan Dr. Azura telah berkahwin sejak 30 Mac 2014 selepas lima tahun berkenalan.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

#GMWA23: Menang Anugerah, Dr. Say Shazril Terkejut Isteri Menangis - “Dia La Otak, Saya Hanya Badan”

gempak
26/02/2024
01:50 MYT
Comel je Dr Say dengan isterinya.
Viral

#GMWA23: Sering Berkongsi Isu Kekeluargaan & Kesedaran Autism, Dr Say Ungguli Digital Content Creator Motivator Tergempak

gempak
25/02/2024
14:05 MYT
Pempengaruh media sosial dan juga pengamal perubatan, Dr Say Shazril dinobatkan sebagai penerima Anugerah Digital Content Creator Motivator Tergempak di Gempak Most Wanted Awards 2023 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Putrajaya pada Ahad
Hiburan

#GMWA23: Aminahtul Mardiah, Dr. Say Shazril, Dr. Syed Aliff Fauzan, Mashy & Muhammad Noor Finalis Top 5 Digital Content Creator (Motivator) Tergempak

gempak
17/01/2024
08:17 MYT
Undian Top 5 GMWA23 bermula 17 Januari 2024 sehingga 25 Februari 2024 pukul 12 tengahari
Laman Utama

Netizen Kecam Ayda Jebat Nak Bersalin Czer, Dr. Say; "Celah Mana Tak Layak Bergelar Ibu?"

gempak
01/09/2021
06:50 MYT
Bersalin czer risiko tinggi...
Laman Utama

“Gila Ke Doktor, Pakai Satu Pun Dah Lemas” – Jangan Khuatir, Ini Dr Say Jelas Kebaikan Double Face Mask

gempak
24/05/2021
14:23 MYT
Penjelasan Dr. Say ni mudah faham. Terima kasih doktor.