Hiburan

"Hati Saya Terlalu Berat" - Elyana Terpaksa Gugurkan Kandungan

Amri Hassan
17/03/2018
11:39 MYT
Penyanyi, Elyana, 31, terpaksa menggugurkan kandungannya yang berusia dua bulan kerana tidak mahu penyakit dihidapinya memberi kesan kepada bayi yang bakal dilahirkan.
Menghidap penyakit kanser limfoma tahap empat, Elyana mengaku amat sedih kerana terpaksa menggugurkan kandungannya itu, kira-kira dua minggu lalu.
"Sudah bertahun-tahun lamanya saya mengimpikan kehadiran anak kecil. Sebelum ini, terlalu sukar untuk saya hamil.
"Bagaimanapun, saya harus membuat keputusan yang besar dalam hidup selepas disahkan hamil.
"Hati saya terlalu berat mahu menggugurkan kandungan, tetapi jika saya meneruskannya, ia memberi kesan pada bayi nanti," katanya memetik laporan Berita Harian.
Penyanyi yang popular dengan lagu Kalis Rindu itu turut berkata, dia terlebih dulu merujuk kepada ustaz sebelum menggugurkan kandungannya itu.
Katanya, dia tidak sedar dirinya hamil sehinggalah kesihatannya merosot teruk.
"Saya langsung tidak boleh menjamah makanan sampaikan hendak telan roti pun tidak mampu. Bagaimanapun, saya kena makan juga kerana terpaksa menelan 28 biji ubat sehari, setiap empat jam.
"Melihat keadaan yang tidak bermaya, saya melakukan pemeriksaan doktor dan disahkan hamil. Begitupun, saya terpaksa menggugurkannya kerana bimbang ubat saya ambil boleh memberikan kesan pada bayi.
"Saya takut anak yang dilahirkan tidak cukup sifat," tambahnya.
Pada awal 2016, Elyana pernah keguguran apabila mengandung di luar rahim.
Elyana yang mendirikan rumah tangga dengan Khairul Anuar Hussin, 42, pada November 2010, dikurniakan seorang anak perempuan, Cinta Sumayyah, pada Ogos 2011.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Mula Jalani Kemoterapi, Elyana Kurang Senang Netizen Sering Tanya Soal Kanser – “Bila Ada Yang Tak Kena, Orang Maki Hamun Saya”

gempak
20/07/2024
05:25 MYT
Menerusi perkongsian di Instagram (IG), Elyana atau nama sebenarnya, Erneelya Elyana Emrizal, 34, berkongsi momen dia di hospital bagi menjalani rawatan tersebut.
Berita

Bedak Talkum Boleh Sebabkan Kanser - IARC

gempak
10/07/2024
13:55 MYT
Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa (IARC) telah mengklasifikasikan talkum yang wujud secara semula jadi sebagai berkemungkinan karsinogenik kepada manusia (Kumpulan 2A).
Berita

Hidap Kanser, Hasrat Warga Emas Meninggal di Tanah Suci Termakbul

gempak
28/06/2024
03:01 MYT
Warga emas, Abd Wahab Ramli, 60, yang meninggal dunia di Tanah Suci pada Selasa lepas kerana menghidap kanser periampullary tahap empat pernah menyuarakan hasrat untuk meninggal dunia di Mekah.
Hiburan

Azharina Didiagnosis Hidap Kanser, Bakal Dibedah - “Kalau Sakit Tentulah Saya Akan…”

gempak
26/06/2024
08:55 MYT
Penyanyi Azharina Azhar, 39, mendedahkan dia menghidap kanser bagaimanapun masih belum dapat berkongsi lebih lanjut mengenai penyakit yang dihidapinya.
Hiburan

Awie Mahu Kotakan Janji, Jaga Kesihatan Demi Keluarga - “Ada Anak Kecil, Kalau Saya Sakit…”

gempak
21/06/2024
02:57 MYT
Penyanyi Datuk Awie berkongsi mengenai perkembangan terkini keadaan kesihatannya selepas menjalani pembedahan membuang tumor di bahagian pinggangnya, pada tahun 2021.