Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dalam dua entri di Instagram baginda, berkongsi tentang 'daging harimau menangis' yang sering menjadi perbincangan hangat di media-media sosial sejak kebelakangan ini.

Isu itu mula timbul apabila berlaku salah faham tentang permohonan Noor Kartini tentang permohonan untuk cap dagangan (Trademark) 'Daging Harimau Menangis' keluaran syarikat Noor Kartini yang disalah ertikan.

Baca: Kontroversi Permohonan Trademark 'Daging Harimau Menangis' Mak Neelofa, Ramai Tak Perasaan Sebenarnya...

"Memang ada bahagian lembu yang org sebut 'daging harimau menangis' atau di Johor kita sebut daging tetel dan Aruah Dato Hussin pernah hantar kpd saya dan dia cerita kepada saya 'bahagian yang paling sedap sampai harimau pun menangis kalau tengok lembu dan akan makan bahagian itu dahulu'

"Saya selalu gunakan utk masak mee rebus johor. Bahagian ini memang sedap sekali. Ibu Neelofa @noorkartini tidak salah. Cuma nama masakan itu sepatutnya 'daging lembu harimau menangis masak ..........??? '... name the dish ..... dia tidak salah kerana ada bahagian lembu yg di panggil 'harimau menangis'," tulis Baginda pada entri tersebut.

Baginda Permaisuri Agong juga berharap semua faham dan dapat menerima penjelasan baginda.

"Saya harap semua faham dan terima penjelasan dari saya. Mungkin orang muda tudak tahu, tapi kalau tanya org tua, dia tidak salah! Cuma saya nak tahu, tetel tu dari bahagian mana. Is it the belly?

"@noorkartini tidak salah, cuma kena 'name the dish' using daging harimau menangis. I maybe wrong, but to me tetel and harimau menangis is from same part. Kalau saya salah tolong betulkan. Pokoknya memang ada bahagian lembu yg di panggil 'harimau menangis' seperti juga saya menangis kalau tengok lamb shank," tulis Baginda Permaisuri Agong sedikit berseloroh.

A post shared by Azizah Mahmood Iskandar (@airtangan_tunkuazizah)


Dalam satu lagi entri berikutnya, Baginda Permaisuri Agong turut berkongsi gambar rajah bahagian daging lembu yang dipanggil 'daging harimau menangis' yang berasal daripada bahagian bawah sirloin (Bottom Sirloin).

"Pokoknya yang saya nak jelaskan, memang ada bahagian lembu yang dipanggil harimau menangis. Saya ingat sama dengan daging tetel. Kalau saya salah, minta maaf," tulis Baginda Permaisuri Agong yang sangat berjiwa rakyat ini.

A post shared by Azizah Mahmood Iskandar (@airtangan_tunkuazizah)


Baca: "Letaklah Harimau Mengilai Ke, Harimau Beranak ke, Harimau Kentut Ke" - Ibu Neelofa Mohon Maaf

Baca: Belum Lulus Atau Jadi Hak Eksklusif" - Isu Harimau Menangis, MyIPO Nasihat Ibu Neelofa Supaya Tidak...

Baca: Gara-Gara Daging Harimau Menangis, Perkataan Kardashians Kelantan Tular Di Media Sosial

Baca: Pemilik Dakwa Aunty Tini Kitchen 'Ambil' Resepi Harimau Menangis Dari Restoran Terkenal Di Kelantan?

Baca: "Saya Buat keputusan Batalkan Trademark Daging Harimau Menangis" - Ibu Neelofa

Baca: Terhad & Sangat Lembut - Kenali Daging Harimau Menangis, Patutlah Harganya Agak Mahal