Pengalaman ikonik yang diciptakan oleh MARA dalam MARA in Fashion (MiF) tahun ini pastinya dapat membantu industri fesyen tempatan kita menarik nafas lega dan lebih selesa. Kini, kita dapat hilangkan ‘craving’ terhadap ‘fashion runway’!

Kedatangan pandemik COVID-19 sememangnya memberi impak besar kepada semua lapisan masyarakat.

Untuk lebih spesifik, menurut Indeks Fesyen Global McKinsey, perniagaan pakaian kehilangan lebih dari 93% pendapatan mereka pada tahun 2020 sebagai hasil COVID-19. Dalam beberapa bulan dan tahun mendatang, data akan menjadi sangat penting bagi sektor fesyen untuk mengungkap pandangan yang diperlukan untuk menarik kembali pelanggan.

Sejajar dengan cabaran pandemik sebelum ini dan berdepan ke arah pandemik, MARA memberi ruang kepada para pereka tempatan dan meletakkan fokus kepada cara meningkatkan nilai usahawan dengan menggabungkan usaha pemasaran jenama melalui e-dagang dan media sosial serta transaksi di kedai.

Antara inisiatif lain yang telah dilakukan MiF adalah menyediakan program latihan dan mentoring kepada para pereka dan sesi pendedahan bersama pemain industri fesyen seperti Fizi Woo, Hatta Dolmat, Rizman Ruzaini dan Rico Rinaldi.

Dalam perkembangan terbaru, sebuah pertunjukan koleksi Ready-to-wear (RTW) MARA in Fashion 2021 yang menampilkan barisan pereka fesyen baru dan lama akan diadakan pada Ahad, 31 Oktober 2021 secara hybrid.

Acara tersebut bakal menggabungkan tetamu yang hadir secara fizikal dan virtual dengan mensasarkan 1000 jemputan dalam talian menggunakan aplikasi Zoom.

Sementara itu, tetamu yang akan hadir ke acara fizikal pula adalah sekitar 60 orang jemputan.

Antara pereka fesyen yang terlibat dalam MiF adalah Zaimi Zulkafli, Firz Hafiz Sabrand, Syahir Hamdan, Noranis Che Aziz dan ramai lagi.

Peminat fesyen tanah air boleh mendaftar di https://mifrtw2021online.bpuvirtual.com untuk sama-sama menyaksikan pertunjukan fesyen MiF RTW 2021/2022 secara dalam talian dengan menggunakan aplikasi Zoom.

Anda juga boleh layari Instagram mara_in_fashion untuk mengikuti perkembangan dan maklumat terkini berkaitan MiF.

***Dapatkan berita terkini, cepat dan mudah, langgan saluran Telegram Gempak!
Dah undi artis kegemaran di AME2021? Klik banner di bawah untuk mengundi.