Hiburan

JAIS Tangguhkan Semua Ceramah & Kuliah Ustaz Don?

Muhammad Firdaus
24/06/2024
00:55 MYT
Nama Ustaz Don sekali lagi mendapat perhatian apabila tular surat daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di media sosial yang menyatakan penangguhan terhadap ceramah pendakwah popular itu.

Segala Ceramah Ditangguhkan?

Menerusi surat bertarikh 21 Jun tersebut, difahamkan segala ceramah atau kuliah membabitkan semua agensi dan institusi masjid, surau serta musala di negeri Selangor hendaklah ditangguhkan.

"Sebarang perubahan berkaitan penangguhan ini akan dimaklumkan semula..

Surat berkenaan turut dapat dilihat ditandatangani oleh Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad, di mana ia memaklumkan penangguhan itu melibatkan semua program yang telah pun mendapat persetujuan awal untuk dilaksanakan dan termasuk sebarang program yang sedang di peringkat perancangan.

BERITA TRENDING: Isu Ustaz Don Direhatkan, Ustaz Kazim Minta Orang Ramai Berhenti Mengkritik- “Jangan Hentam Macam Dia Tak Pernah Buat Baik”

"Sebarang perubahan berkaitan penangguhan ini akan dimaklumkan semula," menurut surat yang tular itu.

BERITA TRENDING: Ustaz Don Anggap Dakwaan Guna Hadis Dhaif Sebagai Salah Faham - “Saya Maafkan Semua Orang”

Bagaimanapun, menurut sumber kesahihan surat berikut masih lagi belum dapat disahkan.

BERITA TRENDING: Ustaz Don Kongsi Hadis Dhoif Banyak Digunakan Dalam Mazhab Syafie - “Hadis Dhoif Boleh Digunapakai Selama Mana…”

Terdahulu, media melaporkan RTM menamatkan khidmat Ustaz Don sebagai pengacara program Salam Baitullah selepas beliau mengulangi perbuatan ingkar arahan penerbit dan tidak patuh skrip.

BERITA TRENDING:Ustaz Don Beri Penjelasan Berkenaan Isu Hari Tasyrik - “Saya Mohon Maaf Sebab Menjawab Dalam Keadaan Mengelirukan”

Ketua Pengarah Penyiaran Malaysia, Datuk Suhaimi Sulaiman dilaporkan berkata, sebagai pengacara, Ustaz Don sepatutnya patuh kepada skrip dan tidak memetik mana-mana kitab atau hadis ketika bersiaran.
Sumber: Sinar Harian
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Terlalu Banyak Spekulasi, Ustaz Hadhari Mohon Orang Ramai Hormat Arwah Farah Kartini - “Menjaja Cerita Tak Baik”

gempak
21/07/2024
03:25 MYT
Susulan spekulasi dan pandangan yang dikeluarkan oleh ramai pihak berkaitan kes pembunuhan Farah Kartini, penyampai radio dan pendakwah, Ustaz Tajdid Hadhari meminta supaya perbuatan tersebut dihentikan.
Hiburan

Kugiran Masdo Mendunia! Kali Ini Jayakan Festival Muzik Di Mongolia & Korea Selatan

gempak
17/07/2024
15:55 MYT
Selepas sambutan memberangsangkan di beberapa wilayah di Indonesia seperti Bandung, Jakarta, Yogyakarta dan Bali pada Mei dan Jun lalu, Kugiran Masdo melebarkan sayap mereka dengan bermain di festival muzik di Mongolia dan Korea Selatan.
Hiburan

Hampir 3 Dekad Bertahan, Kumpulan Spider Kongsi Faktor Kekal Lama Dalam Industri Muzik - “Ketelusan Itu Penting”

gempak
17/07/2024
14:55 MYT
Hampir tiga dekad bertahan di dalam industri muzik tanah air, band rock Spider yang dianggotai oleh Tam (vokalis), Pown (gitar), Eiz (bass) dan Aie (dram) tampil menyatakan bahawa perhubungan antara satu sama lain merupakan faktor utama mereka kekal lama sebagai sebuah kumpulan.
Gaya Hidup

Ambil Wuduk Dengan Air Sisa Minuman Kucing, Ini Hukumnya Dalam Islam Menurut Ustaz Azhar Idrus

gempak
15/07/2024
12:55 MYT
"Air di dalam baldi yang diminum kucing boleh dibuat wuduk," jawab Ustaz Azhar Idrus berkaitan persoalan dalam kesucian perlaksanaan wuduk dalam kalangan umat Islam.
Hiburan

“Bagi saya, Jangan Matikan Asatizah Yang Baik Di Malaysia” - PU Riz

gempak
13/07/2024
10:25 MYT
Pendakwah bebas, Haris atau Muhammad Haris Mohd Ismail berpendapat orang ramai tidak boleh terus mengecam atau menyalahkan seseorang asatizah itu hanya dengan satu kesilapan yang dibuat.