Ramai wanita mengalami perubahan mood atau emosi disebabkan datang bulan (darah haid) sehinggakan tidak mahu melakukan sebarang aktiviti termasuk bersenam.

Beberapa orang yang gemar bersenam lazimnya akan mempertimbangkan untuk meninggalkan gimnasium selama beberapa hari sehingga perkara ini berlalu.

Namun sebenarnya, terdapat banyak kelebihan bersenam ketika haid tau!

#1. Bersenam boleh mengurangkan kembung

Haid ini dikaitkan dengan perubahan hormon. Perubahan ini membawa kepada kecenderungan untuk menyimpan air dalam badan dan fenomena ini sering dirujuk sebagai ‘pengekalan air’.

Selain itu, perubahan dalam selera makan mungkin akan berlaku dalam tempoh ini. Wanita cenderung untuk menginginkan coklat dan makanan pembedahan.

Perubahan pemakanan juga membawa kepada kembung tapi dengan senaman yang kerap, perut kembung anda dikurankan.

#2. Bersenam akan menstabilkan mood

Peningkatan tahap kebimbangan adalah satu lagi tanda pra haid yang sering berfungsi sebagai isyarat untuk tempoh yang akan datang. Ingatlah pesanan yang sering didengari apabila seseorang itu tertekan,

‘Senaman membantu anda menangani dengan tekanan’.

Oleh itu, dengan bersenam anda berasa lebih baik dan kurang tertekan. Hasilnya juga, emosi bertambah baik!

#3. Senaman ubat PMS?

Simptom lain yang dapat dikurangkan adalah kesakitan. Kekajangan ketika haid merupakan satu pengalaman yang menyakitkan bagi sesetengah wanita walaupun sudah berusaha untuk mengendalinya.

Apabila bersenam, endorfin dihasilkan. Endorfin adalah bahan kimia yang membantu melegakan kesakitan. Kekejangan adalah sejenis sakit menjalan akan menyebabkan badan anda untuk berasa sakit lebih berkurang.

#4. Ia masa yang baik untuk latihan intensif

Dikatakan bahawa semasa haid, wanita boleh mendapatkan yang terbaik daripada bersenam. Perubahan hormon menyebabkan penurunan estrogen dan progesteron.

Ini memberi kesan kepada keupayaan untuk mengakses karbohidrat dan glikogen. Dalam erti kata lain, wanita yang bersenam pada masa ini dapat melakukan dengan latihan intensif.

Ia seolah-olah mempunyai rangsangan dalam stamina, yang membolehkannya untuk menolak lebih kuat dalam tempoh masa yang pendek.

BACA SINI: Wanita Kongsi Petua Siram Tanaman Dengan Darah Haid Buat Netizen Jijik - “Sejak Dahulu Lagi Dipercayai Bahawa…”

Secara keseluruhan, ia bukan satu idea yang baik untuk meneruskan senaman dengan kesakitan dalaman yang berterusan.

Walau bagaimanapun, jika dilihat dengan lebih dekat, iaitu pada haid sebenarnya adalah masa yang baik bagi wanita untuk menjadi aktif secara fizikal.

Jika apa-apa, period anda tidak boleh menghalang anda daripada kerap bersenam. Ia membantu mengurangkan keresahan bulanan anda, meningkatkan mood, dan membuat anda berasa lebih baik.

Ia juga membolehkan anda melakukannya lebih daripada kebiasaan anda pada bila-bila masa lain dalam bulan itu.

Dengan itu, percayalah bahawa terdapat banyak kelebihan bersenam semasa haid.

Sumber - Hellodoktor