Foto: Shutterstock

Adakah anda selalu menggunakan serum muka? Tapi pentingkah serum muka ini dalam rutin penjagaan wajah?

Secaranya ringkasnya terdapat beberapa kelebihan penggunaan serum dalam rutin penjagaan wajah harian. Antaranya:

  1. Serum mempunyai tekstur nipis dan biasanya datang dalam bentuk cecair. Oleh kerana ia mempunyai molekul kecil, kulit anda akan dapat menyerapnya lebih cepat dan lebih mendalam.
  2. Serum muka biasanya dibuat dari ekstrak kuat yang 10 kali lebih pekat daripada pelembab tetapi tidak berfungsi untuk melembapkan kulit. Jadi amat sesuai untuk individu kulit berminyak.
  3. Terdapat pelbagai jenis serum di pasaran. Sebagai contoh, terdapat serum muka untuk antipenuaan, jeragat, bintik-bintik hitam, kulit kering, kulit berminyak atau kulit berjerawat. Ia mensasarkan keperluan tertentu dan anda dapat melihat hasilnya dengan lebih cepat. Jadi pastikan anda membeli serum mengikut keperluan kulit anda.
  4. Serum biasanya datang dalam botol kecil. Tetapi penggunaan 1 hingga 2 titis sudah mencukupi untuk seluruh muka. Oleh itu, satu botol dengan berat 28 gram boleh bertahan selama berbulan-bulan.
Antara serum muka yang patut dijadikan pilihan ialah Hada Labo HA Supreme Booster Serum kerana ia mengandungi bahan-bahan yang amat berkesan dan boleh membantu anda menyelesaikan masalah kekeringan, kusam, garis halus, jerawat dan masalah kulit yang lain dengan cepat.

Tambah-tambah lagi teksturnya yang ringan menjadikan serum ini cepat menembusi jauh ke dalam kulit wajah.

A post shared by Hada Labo Malaysia (@hadalabomalaysia)


Rangkaian HA Supreme Booster Serum termasuk:


i) H.A. Supreme Vita Brightening Booster Serum

Serum baharu yang telah dinaik taraf untuk menyelesaikan masalah kulit dengan lebih cepat berbanding dengan serum biasa kerana ramuan yang berkesan dan penembusan yang tinggi. Ia mengandungi formula suntikan yang dapat mencerahkan kulit dengan berkesan.

Serum ini juga mengandungi 5% Niacinamide , Vitamin B12 & 4 jenis Hyaluronic Acid yang mampu
menyerap jauh ke dalam lapisan dermis 1.5mm dan berupaya mengurangkan bintik hitam dan parut jerawat sebanyak 48%.

Jangan risau kerana kandungannya bebas daripada alkohol, pewangi, minyak mineral dan pewarna, sesuai untuk semua jenis kulit. Dapatkan sekarang untuk kulit cerah dan berseri!


ii) HA Supreme Cera Hydrating Booster Serum

Jika anda mempunyai kulit kering, serum booster ini pasti sesuai untuk anda kerana serum ini boleh membantu melembapkan kulit kering, mengecilkan pori, dan menguatkan penghalang kulit.

Diperkaya dengan 4 asid hyaluronik dan seramida yang sangat melembapkan, serum ini serta-merta melembapkan kulit dan membentuk filem pelindung yang mengunci air untuk mengelakkan kehilangan lembapan pada permukaan kulit dan memberi 24 jam penghidratan dalaman.

Ia mempunyai tekstur yang ringan dan mudah diserap oleh kulit serta bebas alkohol, pewangi, minyak mineral dan pewarna, sesuai untuk semua jenis kulit.


iii) HA Supreme Cica Soothing Booster Serum

Kepada anda yang mempunyai masalah jerawat dan kulit sensitif, cubalah HA Supreme Cica Soothing Booster Serum.

Kaya dengan kompleks Centella Asiatica 20,000ppm dan 4 jenis asid hyaluronik yang boleh menghidrat dan menenangkan kulit yang teriritasi dalam masa 5 minit sahaja.

Teksturnya ringan dan cepat meresap ke dalam kulit, bebas alkohol, pewangi, minyak mineral dan pewarna, sesuai untuk semua jenis kulit.

Tunggu apa lagi? Jika inginkan kulit wajah cantik dan berseri, rangkaian produk Hada Labo, HA Supreme Vita Brightening Concentrate 30ml di Watson Malaysia hari ini juga!