Konsert minggu kelima Juara Parodi yang bakal berlangsung pada Jumaat ini akan ditukarkan kepada sebuah rancangan mengenang pelawak Yus Jambu.

Yus meninggal dunia di Hospital Selayang, Selangor, tengah malam Isnin lalu akibat serangan jantung. Khabar mengenai pertukaran tersebut dikongsi di laman Instagram milik juri tetap Juara Parodi, Afdlin Shauki.

“Assalammualaikum, ramai yang terkejut dengan pemergian Pak Yus pulang ke rahmatullah baru-baru ini dan ramai yang menghantar mesej kepada kami untuk menghentikan sebentar pertandingan Juara Parodi ini buat seminggu.

“Setelah berbincang dengan pihak Astro, mereka bersetuju yang minggu ini tidak ada pertandingan akan tetapi oleh kerana berberapa komitmen yang telah sedia ada, minggu ini rancangan diteruskan, akan tetapi minggu ini Juara Parodi menjadi rancangan mengenang Allahyarham Yusri Edoo dan penglibatan beliau dalam bidang seni lawak di Malaysia yang bermula di Astro Warna.

“Akan ada perkongsian dari rakan-rakan seangkatan, nyanyian lagu ketuhanan, bacaan puisi, bacaan sajak dan sedikit tazkirah. Rancangan juga akan bermula dengan bacaan doa untuk Pak Yus. Sekali lagi, minggu ini Juara Parodi digelapkan untuk menghormati pemergian sahabat kami yang sangat kami sayangi.

“Semoga Allah merahmati roh beliau dan semoga Allah memaafkan segala dosa beliau dan letaklah roh beliau bersama golongan roh-roh org yg beriman. Ameen. Assalammualaikum,” tulis Afdlin. Sementara itu, Pengurus Saluran Astro Warna, Emarina Kamal berkata yang pihak Astro membuat keputusan untuk mengadakan program tersebut pada Jumaat ini dan tidak akan ada pertandingan seperti kebiasaannya.

"Kami sedar ramai masih terkejut dengan pemergian Yus. Ada yang masih beremosi dan ini mungkin tidak bagus jika kami meneruskan pertandingan. Apa yang dilakukan ini juga sebagai hadiah terakhir daripada teman artis untuk arwah,” katanya kepada Harian Metro.

Emarina berkata, pada malam itu nanti 10 kumpulan yang bertanding akan mengadakan persembahan khas.

Menerusi rancangan Juara Parodi, Allahyarham Yus bergabung dengan rakannya dalam kumpulan Jambu, Tauke, membentuk kumpulan Kobis Pedas bersama penyanyi popular Misha Omar.

Sembilan lagi kumpulan yang bertanding ialah Abang Face, Selamba Blur, Mawi & The Loyar, Righthanded, Juri, Black Dot Chey, Cuba Teka, Skru dan Senaman.

Teks oleh: Kamaruddin Razal

Sumber: Instagram Afdlin Shauki & Harian Metro