Laman Utama

Kanak-Kanak Menangis Kerana Namanya Terlalu Panjang, Netizen Cadang…

Izwan Isa
24/03/2022
23:50 MYT
Umum pasti menyedari bahawa ramai antara ibu dan bapa pada zaman sekarang kerap memberikan nama-nama yang cantik untuk anak-anak.
Selain bersifat unik, nama-nama anak juga selalunya mempunyai maksud baik dan sedap untuk dipanggil.
Begitupun, ada juga ibu bapa yang memberikan nama yang agak panjang untuk anak-anak mereka.
@syahira_ismail Dia stress nama dia panjang ?. #fyp #ariannaamanda #anaksedara ♬ original sound - Syahira Ismail
Seperti video yang viral di media sosial baru-baru ini, gelagat seorang kanak-kanak yang ‘rengsa’ dengan namanya terlalu panjang menarik perhatian netizen.
Menerusi video yang dikongsikan itu, kelihatan seorang kanak-kanak yang difahamkan bernama Arianna Amanda menangis kerana namanya terlalu panjang.
“Apa yang nak ditukar pendeknya,” tanya individu yang merakam video berkenaan. “Nama!” tegas Amanda. “Kenapa nama akak? “Panjang sampai 10!” tuturnya sambil menangis.
Gelagat Amanda itu menyorot perhatian netizen sehingga ada antara netizen yang turut berkongsi pengalaman sendiri.
“Serious doh. Walaupun nama aku 3 tambah nama ayah 2, seksa weh time nak jawab SPM. Bazir banyak masa nak isi nama, nombor calon semua tu,” kongsi seorang netizen.
“Aku sampai sekarang ingat cikgu Mandarin aku kata nama panjang2 boleh jadi kaya ke... I was like…” respons seorang lagi netizen.
Dalam pada itu, ada juga yang mencadangkan supaya ibu bapa mengambil pendekatan menamakan anak dengan nama zaman dulu-dulu yang lebih mudah.
Bring back veteran names instead. Harun, Shamsiah, Azizah, Othman etc
Make it simple, not too grand like a scientific species. https://t.co/MRKRyxCWBh— MᴜAᴅZⓘ (@inahazmada) March 24, 2022 “Saya merayu untuk tamatkan nama panjang bagi kanak-kanak. Lihatlah tangisan terhadap nama yang diberi oleh ayah dan ibunya. Nama panjang tidak cool dan ada yang tidak mempunyai maksud.
“Kembalikan nama-nama lama seperti Harun, Shamsiah, Azizah, Othman dan sebagainya. Jadikan nama yang mudah, tidak terlalu grand seperti spesies saintific,” katanya.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Berita

George Town Dikenali Semua, Tak Perlu Tukar Nama Tanjong Penaga

gempak
17/07/2024
13:45 MYT
George Town telah dikenali seluruh rakyat Malaysia dan dunia sekian lama, justeru tiada sebarang isu berkaitan nama tempat dan keperluan untuk menukar nama ibu negeri Pulau Pinang itu.
Hiburan

Netizen Petik Nama Ammar Alfian Belasah Kekasih, Ini Respons Tuan Badan

gempak
09/07/2024
04:25 MYT
Pelakon, Ammar Alfian menafikan dakwaan dia pelakon yang membelasah kekasih setelah dipetik nama oleh netizen.
Hiburan

Menangis Depan Kamera ‘Not A Problem’ Buat Nabila Huda - “Apa Yang Saya Tak Boleh Buat, Paling Susah Adalah…”

gempak
05/07/2024
05:55 MYT
Pelakon Nabila Huda mengakui menjadi pengacara untuk sebuah program merupakan sesuatu yang paling susah untuk dilakukan dalam kerjaya seninya.
Hiburan

Uniknya! Pelancong Wanita Ini Diberi Nama Malaysia - “Orang Di Sini Baik, Makanan Juga Bagus”

gempak
02/07/2024
10:25 MYT
Seorang wanita rakyat Amerika Syarikat menjadi perhatian netizen kerana memiliki nama yang unik menyamai negara ini iaitu Malaysia.
the-hardest-singing-show

THSS: Pertama Kali Tercorot & Hampir Tersingkir, Aisha Retno Menangis Kecewakan Peminat - "Memang Tak Seronok Diumumkan ..."

gempak
01/07/2024
08:55 MYT
Penyanyi, Aisha Retno mengugurkan air matanya setelah diumumkan hampir tersingkir di konsert The Hardest Singing Show minggu ke-8 malam tadi.