Menjadi kaya dan terkenal jelas memberi pengaruh yang besar dalam masyarakat. Namun populariti yang dimilki biasanya pasti seiring dengan kekayaan yang melimpah ruah.

Seperti keluarga yang popular dan kaya dari dalam dan luar negara berikut, mereka sering menjadi perhatian hasil dari kejayaaan mereka dalam bidang masing-masing seiring dengan kisah peribadi yang turut menjadi perhatian.

#1 Kim Kardashian

Sebut nama Kardashian sahaja pasti semua boleh membayangkan populariti yang diraih keluarga ini. Dengan hanya meraih populariti dan sensasi dari realiti show, cukup untuk mereka menjadi terkenal dan kaya raya.

Forbes juga menyenaraikan Kylie sebagai ahli keluarga terkaya dengan mengaut keutungan besar dari Kylie Cosmetics sahaja selain keuntungan tampil di kaca televisyen dan menjadi duta serta sebagainya.

Ia disusuli kakaknya, Kim Kardashian, Kris Jenner, Khloe, Kourtney serta Kendall yang terkenal sebagai supermodel termahal.

#2 Will Smith

Populariti Will Smith sebagai pemuzik, produser, penulis skrip dan aktor telah membuat lelaki berkulit hitam manis itu menjadi terkenal dan kaya raya. Tidak cukup dengan itu ia ditambah juga dengan kekayaan isterinya Jada Pinkett-Smith.

Keluarga Smith memang berbakat dari ibu ayahnya turun ke anak. Anak-anak mereka Jaden dan Willow juga meraih populariti selepas terjun dalam bidang seni terutama lakonan.

#3 Amitabh Bachachan

Industri perfilman Bollywood telah melahirkan nama Bachchan yang disebut sebagai salah satu keluarga paling berpengaruh di dunia hiburan mahupun politik. Amitabh Bachchan adalah seorang ketua keluarga menghasilkan kekayaan terbesar.

Lelaki yang mesra dengan panggilan sayang Amitji ini meraih keuntungan dari 200 judul filem dan ratusan iklan yang dibintanginya dalam Amitabh Bachchan Corporation Limited. Isterinya juga, Jaha Bachchan juga popular sebagai senimawati.

Sementara putra pasangan ini, Abhishek Bachchan berhasil menjejakkan kaki di puncak hierarki industri hiburan dengan menjadi aktor terkenal. Sementara isterinya, Aishwarya Rai juga seorang pelakon dan model terkenal dan popular hampir seluruh dunia.

#4 Naza Group

Nama keluarga ini cukup disegani di Malaysia. Mempolori perniagaan automotif, didikan yang diberikan oleh Allahyarham SM Tan Sri Nasimuddin kepada anak-anaknya, S.M Faisal, Nur Diana, SM Nasarudin, SM Faliq dan Nur Nadia ternyata menjadikan empayar mereka cukup dikenali di serata dunia.

Nadia Nasimuddin adalah putri bungsu dari pengusaha kaya Malaysia, Tan Sri SM Nasimuddin. Sebagai anak kepada pemilik Naza Group, perusahaan yang menaungi franchise Ferrari, Maserati, Kia Motor, Ducati, dan sejumlah brand otomatif lainnya di Malaysia dia sering mendapat perhatian dari kisah peribadi dan percintaan.

#5 Anak-Anak Sidek

Buat yang lahir di zaman 80an dan 90an pasti akan mengenali anak – anak Sidek iaitu Misbun, Razif, Jailani, Rahman dan Rashid yang merupakan lagenda sukan Badminton negara.

Kisah mereka ketika masih kecil yang telah diangkat menjadi komik dan rancangan kartun pernah mendapat sambutan yang sangat mengalakkan suatu ketika dahulu. Malah telah menjadi inspirasi buat ahli sukan lain.

#6 Skop Productions

Skop Productions Sdn. Bhd. merupakan syarikat penerbitan televisyen dan filem Malaysia yang popular yang ditubuhkan pada 13 Mac 1985 oleh Datuk Yusof Haslam.

Sehingga 2019, syarikat ini telah menerbitkan 44 filem cetera dan lebih dari 30 rancangan televisyen.Filem pertama terbitan syarikat ini ialah Bayangan Maut (1991) yang menerima dua pencalonan di Festival Filem Malaysia ke-9 dan dipertontonkan di Festival Filem Antarabangsa Pyongyang.

Seperti yang sedia maklum anak-anak Yusof Haslam juga terlibat dalam bidang lakonan dan pembikian filem serta sama-sama mengusahakan karya-karya dalam Skop Productions. Siapa tak kenal dengan Syamsul Yusof yang bermula sebagai pelakon dan kini menghasilkan banyak filem dari arahannya.

Langkah itu diikuti oleh Syafiq Yusof yang terus terjun dalam bidang pengarahan. Seorang lagi anaknya yang bakal menjadi hebat seperti abang-abangnya, Syamin Yusof juga kini berjinak-jinak dalam bidang penulisan skrip.

Terbaharu, Syamin tampil dengan drama bersiri premium berjudul KUASA. Drama bersiri Astro Original siri itu membariskan gabungan pelakon senior dan baru seperti Nazim Othman, Nadia Brian,Ridzuan Hashim, Ning Baizura, Dazrin Kamarudin, Izzy Reef, Nia Atasha, Alicia Amin, Syanie Hisham dan Azri Iskandar.

Siri genre drama, jenayah dan romantik ini telah diarahkan oleh Kroll Azry yang sebelum ini mengarahkan drama bersiri yang tercalon menerusi Drama Siri Terbaik/Telefilem Untuk Pasaran Tempatan Asian di Content Asia Award 2020 iaitu ‘Black’, ‘KL Gangster Underworld 2’, filem Pekak dan banyak lagi. Manakala idea asal Kuasa adalah daripada Syamin Yusof.

KUASA menceritakan kehidupan sebuah keluarga penerbit terkemuka yang amat berpengaruh dan hidup dalam kemegahan, bersama tiga orang anak yang bakal mewarisi legasinya. Setiap ahli keluarga mempunyai agenda masing-masing demi menguasai empayar.

Saksikan KUASA yang bakal ditayangkan di saluran Astro Citra pada jam 9.00 malam, bermula 11April ini. Anda juga boleh strim di platform Astro GO atau On Demand. Ikuti info dan klip-klip menarik menerusi akaun Instagram, Facebook, Twitter Astro Gempak dan Astro Shaw.