Ahli kumpulan Inteam, Muhammad Hazamin Harun berharap semua pihak agar tidak pukul rata apabila terdapat kes melibatkan pendakwah dan selebriti nasyid.

Menganggap golongan itu juga insan biasa, Hazamin berkata semua orang pernah membuat kesilapan termasuklah selebriti agama atau nasyid.

“Pada saya sebenarnya, selebriti ke pendakwah ke ustaz ke guru ke kita semua ini adalah manusia biasa yang tak terlepas daripada melakukan kesilapan.

“Kadang-kadang kita diuji dengan kesalahan tertentu dan kita diberikan peluang oleh Allah untuk bertaubat. Jadi bagi saya, kita jangan ‘expect’ contohnya selebriti agama, artis nasyid ke mereka seperti maksum atau malaikat.

“Kami semua pun ada buat dosa dan kesilapan cuma Allah tutup aib dan beri peluang untuk kita bertaubat,” katanya.

Tegasnya, golongan agamawan atau mereka yang bergerak di jalan Ilahi paling mudah menerima kecaman terutama pada zaman digital ini.

Tuturnya, setiap golongan manusia pasti melakukan kesilapan, tidak semestinya mereka berniat mempergunakan agama ke jalan yang salah.

“Bagi saya, mari kita muhasabah diri masing-masing. Seperti saya katakan, kita semua ada melakukan kesilapan namun Allah menutup aib kita.

“Jadi, kalau anda adalah selebriti agama, atau orang agama, kita perlu jaga tanggungjawab dan amanah itu supaya kita tidak menjadikan imej buruk kepada agama,” katanya.

BACA SINI: "Kami Sampai..." - Isteri Akui Rumah Tangga Pernah Goyah Berikutan Kontroversi Rogol Da'i Syed