Malam Gala filem The Garden of Evening Mists (TGOEM) yang diadakan di MBO, The Starling, Petaling Jaya, Selangor malam tadi berlangsung dengan cukup meriah sekali.

Filem yang mendapat sembilan pencalonan di Anugerah Golden Horse ke-56 di Taipei, Taiwan itu juga buat julung kalinya dipertontonkan kepada umum di negara ini semalam.

Sekali gus, kesemua tetamu yang hadir malam tadi menjadi antara penonton awal menyaksikan filem yang bakal ditayangkan secara rasmi pada 16 Januari ini.

Sebanyak sembilan dewan panggung disediakan khas buat penonton yang hadir semalam bagi menonton filem bertaraf antarabangsa arahan pengarah prolifik Taiwan, Tom Shu-Yu Lin.

Menariknya, pada majlis itu juga, penyanyi Shio turut mempersembahkan kepada umum buat pertama kali lagu runut bunyi berjudul Exist yang dicipta sepenuhnya khas buat filem tersebut.

Berikut antara kemeriahan sambutan Malam Gala yang berlangsung malam tadi.

#GempakLive: Barisan pelakon dan pengarah The Garden of Evening Mists. Saksikan filem ‘The Garden of Evening Mists’ Di Pawagam Mulai 16 Januari 2020 onwards! #TheGardenOfEveningMists #TGOEM #Astroshaw #hboasia #FINAS #夕霧花園

A post shared by Astro Gempak (@astrogempak) on#GempakLive : Itu dia Shio penyanyi untuk lagu soundtrack filem The Garden Of Evening Mists . #TheGardenOfEveningMists #TGOEM #Astroshaw #hboasia #FINAS #夕霧花園 @tan.twan.eng @khenghua @serene_lsy @onnsancomposer @doakesdoakes @iamjohnhannah @sinjelee1234 @tomlin1976

A post shared by Astro Gempak (@astrogempak) on


LIVE UPDATE: Malam Gala The Garden Of Evening Mists. Hadir di majlis ini ialah para pelakon utama filem tersebut Lee Sinje, Sylvia Chang dan Serene Lim yang diiringi bersama pengarah Tom Shu-Yu Lin berserta penulis novel, Tan Twan Eng. Filem The Garden Of Evening Mists akan mulakan tayangan pada 16 Januari 2020! #TheGardenOfEveningMists #TGOEM #Astroshaw #hboasia #FINAS #夕霧花園 @tan.twan.eng @khenghua @serene_lsy @onnsancomposer @doakesdoakes @iamjohnhannah @sinjelee1234 @tomlin1976

A post shared by Astro Shaw Sdn Bhd (@astroshaw) onLIVE UPDATE: Malam Gala The Garden Of Evening Mists. Hadir di majlis ini ialah para pelakon utama filem tersebut Lee Sinje, Sylvia Chang dan Serene Lim yang diiringi bersama pengarah Tom Shu-Yu Lin berserta penulis novel, Tan Twan Eng. Filem The Garden Of Evening Mists akan mulakan tayangan pada 16 Januari 2020! #TheGardenOfEveningMists #TGOEM #Astroshaw #hboasia #FINAS #夕霧花園 @tan.twan.eng @khenghua @serene_lsy @onnsancomposer @doakesdoakes @iamjohnhannah @sinjelee1234 @tomlin1976

A post shared by Astro Shaw Sdn Bhd (@astroshaw) on
Filem TGOEM merupakan sebuah karya adaptasi novel yang ditulis oleh anak tempatan, Tan Twan Eng.

Beliau merupakan penulis yang pernah memenangi anugerah kesusasteraan, Man Asian Literary Prize (2012) dan Walter Scott Prize (2013) berdasarkan pencapaian terbaiknya dalam penulisan sejarah fiksyen.

Antara nama besar yang menjayakan filem itu ialah Sinje Lee (The Eye), Hiroshi Abe (After The Storm), Sylvia Chang (Love Education), David Oakes (Cold Skin), Julian Sands (The Girl With The Dragon Tattoo) dan John Hannah (The Mummy).

TGOEM menceritakan kesengsaraan kehidupan Teoh Yun Ling (lakonan Sinje Lee) akibat kekejaman Perang Dunia Kedua di Tanah Melayu yang cuba mencari ketenangan di Cameron Highlands.

Bagaimanapun, sewaktu di sana, ketika dia berusaha untuk membina sebuah taman bagi menzahirkan penghormatan kepada adik perempuannya yang terkorban, dia menjalin hubungan cinta terlarang bersama seorang tukang kebun bernama Nakamura Aritomo (lakonan Hiroshi Abe).

Terdahulu filem terbitan Astro Shaw dan HBO Asia itu sudah mengadakan tayangan perdananya di Festival Filem Antarabangsa Busan ke-24 dan Festival Filem Asia Hong Kong ke-16 pada tahun lalu.

Jadi, jangan lupa saksikan filem The Garden Of Evening Mists di pawagam berhampiran anda bermula 16 Januari ini.