Walaupun memiliki seorang anak istimewa autisme, Menteri Belia Dan Sukan, YB Brig. Jen Khairy Jamaluddin menjelaskan dia berdepan cabaran sama untuk membesarkan anak-anaknya yang normal.

"Sebenarnya membesarkan anak-anak yang tiada masalah autisme pun susah, masing-masing ada perangai sendiri.

"Bagi saya setiap anak itu istimewa. Misalnya anak sulung dan bongsu saya Jibreil dan Raif Leo Averroes, mereka pun ada perangai tersendiri.

"Cuma kita sebagai ibu bapa perlu menyesuaikan diri dengan peribadi mereka," katanya kepada Astro Gempak.

Menceritakan lebih lanjut tentang anak keduanya, Timor Abdullah, 9, yang memiliki kelainan upaya autisme, Khairy bagaimanapun mengakui perhatian lebih harus diberikan terutama ketika peringkat awal tumbesaran.

"Mereka memiliki personaliti berbeza dan saya tidak nafikan dia memerlukan bantuan lebih.

"Bersama-sama dengan anak istimewa memerlukan saya lebih positif dan tidak lelah untuk mengeratkan lagi hubungan antara ahli keluarga kerana dia memerlukan sistem sokongan yang lebih utuh iaitu keluarga," jelasnya.

Bagi isteri Khairy, Nori Tun Abdullah, dia akan menyediakan sebuah buku cerita khas bergambar bagi menerangkan atau mempersiapkan Timor tentang sesuatu perkara baru.

"Setiap perkara atau perancangan yang kami buat dengan Timor mesti ada persiapan yang cukup dan dia perlu dimaklumkan lebih awal berbanding anak-anak lain.

"Contohnya apabila ada orang yang tidak dikenali akan datang ke rumah, kami akan lengkapkan Timor dengan sebuah buku seperti buku cerita agar dia bersedia. Kita tidak tahu bagaimana respons dia jika tidak bersiap sedia," tambah Nori.

Justeru, Khairy dan Nori mengambil inisiatif membuka sebuah gimnasium We Rock The Spectrum Kids di Evolve Concept Mall, Ara Damansara selain berkolaborasi bersama Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (Nasom) untuk aktiviti berkaitan.

Khairy dan Nori berkahwin pada 2001 dan dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Jibreil Ali, 10, Timor Abdullah, 9 dan Raif Leo Averroes, 3.

Ikuti kisah suka duka membesarkan anak autisme dalam iklan Aidilfitri Astro berjudul ‘Kisah Benar Adli & Luqman: Dari Hati Ayah'.Teks oleh: Amri Hassan