Sejak dunia dilanda pandemik, banyak individu yang terkesan. Ramai antara kita dibuang kerja dan ada juga yang mengalami penyusutan pendapatan bulanan selepas banyak sektor ekonomi negara ditutup.

Akibatnya, ada segelintir yang tidak mampu untuk membeli keperluan asas, termasuk kit ujian pantas COVID-19 yang sangat penting buat masa sekarang.Justeru, pengasas kosmetik dan selebriti media sosial popular, Hafiz Mahamad mengambil inisiatif membeli 1,000 unit kit ujian pantas COVID-19 untuk diagihkan kepada mereka yang memerlukan.

BACA: Iring Jenazah Kawan Baik Sampai Ke Liang Lahad, Hafiz Mahamad Bikin Ramai Sebak - “Saya Nak Rasa Tubuhnya Hingga Ke Penamat”

“Saya dah pesan 1,000 unit kit ujian COVID-19. Tempoh hari, saya ada beritahu yang saya ingin dermakan kit ini kepada sahabat yang memerlukan.

“Ketika musim COVID-19, benda ini sangat penting. Walaupun harga RM19 bagi kita murah, tetapi tidak untuk segelintir sahabat. Selain kit ini, mereka juga perlu membeli keperluan lain seperti susu dan pampers anak.

“Jadi, saya cadang untuk berikan (kit ujian pantas COVID-19) secara percuma. Insya-Allah, saya akan cari satu masa nak beri bantuan makanan dan kit ini sekali. Harapnya mereka gembira,” ujar Hafiz menerusi hantaran di Instagram Story.

Dalam pada itu, Hafiz turut memberitahu yang niatnya hanya satu iaitu untuk berkongsi pahala bersama.

“Daripada awal pandemik COVID-19, saya cuba gunakan sebahagian hasil perniagaan ini untuk bantu sahabat. Tidak banyak, tetapi sikit pun syukur sangat.

“Kita pernah kongsi hand sanitizer, Ainaa Care, bantuan makanan dan saya tak ingat dah apa lagi. Kali ini, insya-Allah dengan kit ujian pantas COVID-19.

“Saya niatkan untuk kita semua, doakan dan sokong rezeki kami selalu tau,” tulis Hafiz lagi.

Bukan satu hal luar biasa bagi Hafiz dan isterinya, Syafiqah Aina dalam memberikan bantuan.

Sebelum ini, Hafiz pernah membantu arwah rakan baiknya, Wan Mohd Abdullah Wan Mohd Noor yang sedang terlantar sakit sehinggalah menghembuskan nafas terakhir pada Disember lalu.