Berita

Negara muflis, Kos Sara Hidup Meningkat Jika Rasuah Berterusan

Gempak
20/06/2024
03:55 MYT
Gejala rasuah akan menyebabkan negara bukan sahaja berdepan dengan risiko muflis malah kos sara hidup meningkat tinggi jika jenayah itu berterusan dalam tempoh 10 tahun akan datang.
Pengerusi Gabungan Rasuah Busters Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya, Profesor Dr Hamdan Daniel M Sharib berkata, dalam masa sama generasi baharu terpaksa menanggung keperitan ekonomi akibat daripada perlakuan rasuah sebelum ini.
Katanya, isu rasuah masih lagi menunjukkan data yang membimbangkan walaupun Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berjuang untuk membanteras hingga ke akar.
"Seperti yang pernah saya katakan sebelum ini usaha untuk melawan rasuah bukan dilakukan secara berasingan, namun perlu mendapat kerjasama daripada semua pihak.
"Selain itu, gaji rendah sebagai penyebab gejala rasuah bukan perkara pokok sebaliknya tiada intergriti dan tidak mengganggap bahawa wang yang diambil adalah haram dan bakal memusnahkan institusi kekeluargaan," ujarnya.
Terdahulu, Pemerhati Rasuah Malaysia ( MCW) mengatakan isu integriti dalam kalangan pegawai dan anggota Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) masih kritikal dan menjadi kebimbangan utama dalam kalangan pelanggan mereka dan masyarakat negara ini secara amnya.
Contoh terkini adalah sindiket 'kontena terbang' yang menunjukkan bahawa integriti sebahagian penjawat masih dipersoalkan dan terdapat banyak lagi aduan ataunkes yang dalam siasatan.
Menurut Hamdan Daniel, walaupun jumlah denda dan hukuman berat telah pun dilakukan namun pegawai awam masih terlibat dengan rasuah.
"Oleh itu, saya mencadangkan agar hukuman berat haruslah dilakukan sepenuhnya seperti gugurkan kerakyatan agar menjadi pengajaran pada perlaku dan mereka yang terlibat.
"Lagi satu ialah buang deerah supaya menjadi teladan kepada yang lain supaya berfikir panjang dan memikirkan risiko bakal memusnahkan diri serta keluarga.
"Selain itu, saya rasa mereka yang terlibat perlu disenaraihitamkan dan segala aset kepunyaan pelaku wajib dibekukan ataupun di sita supaya menjadi pengajaran serta peringatan," katanya.
Sumber - Sinar Harian
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Berita

2 Pegawai Polis Didakwa Terima RM1.25 Juta Tutup Kes Pembelian Senjata Warga Israel

gempak
28/05/2024
09:13 MYT
Dua pegawai kanan polis di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Selasa berhubung kes rasuah RM1.25 juta dua bulan lalu.
Hiburan

Suami Sandra Dewi Kena Tangkap Kes Rasuah, Netizen Ungkit Kahwin Di Disneyland & Beri Anak Jet Peribadi

gempak
28/03/2024
15:00 MYT
Harvey Moeis ditahan atas dakwaan menerima rasuah dengan nilai mencecah trilion rupiah dalam urusan perniagaan terkait perlombongan biji timah yang merugikan negara.
Laman Utama

Bebas Pertuduhan Rasuah RM2.8 Juta Bersama Suami, Ini Update Zizie Izette Di Instagram!

gempak
07/09/2023
08:22 MYT
Zizie Izeete ucap syukur...
Laman Utama

Muhyiddin Bebas 4 Kes Salah Guna Kuasa Libat Suapan RM232.5 Juta

gempak
15/08/2023
03:42 MYT
Mantan Perdana Menteri bebas tuduhan salah guna kuasa
Laman Utama

Kes Rasuah RM2.8 Juta, Bung Moktar & Zizie Izette Diarah Bela Diri

gempak
02/09/2022
09:04 MYT
Bung Moktar & Zizie Izette Diarah Bela Diri