Laman Utama

Pencarian Bakat COF LOCKSTAR Bermula...Pemilihan Peserta Bukan Berdasarkan Jumlah Followers!

Asraf Aided
30/08/2021
10:40 MYT
Syarikat rakaman COF Music telah memperkenalkan program realiti pertama mereka secara virtual iaitu COF LOCKSTAR.
Program yang memulakan pencarian peserta juga secara dalam talian sejak bulan lalu itu berjaya menerima lebih 2,000 penyertaan. Bagaimanapun, hanya 12 peserta terbaik layak ke peringkat seterusnya.
Daripada 12 peserta itu, satu peserta berkumpulan, satu secara trio, tiga rappers dan selebihnya solo.
Persembahan mingguan secara Live Stream telah membuka tirai pada Sabtu, 28 Ogos menerusi YouTube dan Facebook COF Music. Hari dan platform siaran akan dikekalkan setiap minggu pada jam 9 malam.
Bercakap mengenai kriteria pemilihan para peserta, Pengarah Urusan COF Music, Aman Nassim berkata, pihaknya mahu mencari bakat baru yang versatil dan berkualiti.
"Kami mencari bakat baru yang bagus, maksudnya di sini, peserta itu sudah bersedia untuk menjadi penyanyi," katanya dalam sidang media virtual pada Jumaat.
Dalam pada itu, Aman turut menjelaskan pihaknya tidak memilih peserta berdasarkan jumlah pengikut di platform media sosial.
"Saya tak pilih peserta berdasarkan jumlah followers mereka di media sosial.
"Perkara ini akan melibatkan usaha mereka dalam industri hiburan, namun kepada mereka yang sudah mempunyai followers yang ramai, itu mungkin boleh membantu mereka.
"Bagi yang masih belum mempunyai ramai followers, mungkin platform COF LOCKSTAR dapat membantu mereka nanti," jelasnya kepada Gempak.
Pengarah Urusan COF Music, Aman Nassim
Istimewanya, COF LOCKSTAR turut menampilkan lima penyanyi terkenal tanah air selaku juri profesional iaitu Hazama, Akim Ahmad, Black Hanifah, Tomok dan Altimet. Sementara, Ajak selaku hos program dan komposer, Pown Hasril selaku Pengarah Music.
Pemarkahan pertandingan ini juga dilakukan berdasarkan penilaian penuh pihak juri, tiada undian peminat dibuka.
Hadiah pemenang adalah tempat pertama bernilai RM50,000 yang mana merangkumi hadiah wang tunai RM8,888, trofi dan kontrak bersama COF Music.
Sementara tempat kedua, membawa pulang RM5,555 beserta trofi dan pemenang tempat ketiga meraih RM3,333 beserta trofi. Sementara itu turut disediakan dua kategori iaitu 'Most Creative' dan 'Most Viewers' yang masing-masing membawa pulang RM1,000 dan trofi.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Sukan

"Mahu Lahirkan Lebih Ramai Pelumba Motosikal Negara" - M8 Pushbike, ZK Racing Anjur Pertandingan Pocketbike

gempak
21/07/2024
11:57 MYT
M8 Pushbike dan ZK Racing bakal bekerjasama mengadakan perlumbaan pocketbike berskala besar yang akan diumumkan kelak sebagai langkah mula meneruskan kesinambungan sukan dua roda ke arah permotoran.
the-hardest-singing-show

THSS: "Orang Ingat Saya Tak Percaya Dapat Nombor Lima" - Putera Muhammad

gempak
16/07/2024
13:55 MYT
Penyanyi Putera Muhammad akur dengan keputusan juri dan berpuas hati berada di kedudukan kelima pertandingan realiti nyanyian The Hardest Singing Show (THSS).
the-hardest-singing-show

THSS: Main Sihir? Aisha Retno Dakwa 'Diganggu' Senior Sepanjang Bertanding - "Saya Sedih, Sempat Mengidolakan ..."

gempak
15/07/2024
23:55 MYT
Penyanyi Aisha Retno memberitahu kehadirannya dalam pertandingan realiti itu tidak disenangi oleh semua pihak.
Gaya Hidup

REDLINE Fitness Games Kini Kembali, Norman Hakim & Danish Antara Peserta Bakal Berentap!

gempak
09/07/2024
18:25 MYT
Selepas mencipta kejayaan tahun lalu, REDLINE Fitness Games sekali lagi bakal memberikan pengalaman yang lebih menggembirakan buat peminat kecergasan menerusi semangat pertandingan.
Hiburan

Harumkan Nama Malaysia, Anak Saudara Siti Nurhaliza Rangkul Pingat Emas Dalam Pertandingan WCOPA Ke-27

gempak
06/07/2024
06:04 MYT
Anak saudara kepada penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza, Umai, berjaya merangkul pingat emas di 2024 Junior Champion Vocalist menerusi pertandingan antarabangsa World Championships of Performing Arts (WCOPA) Ke-27 di Los Angeles pada Sabtu.