Laman Utama

Peniaga Jual Air Balang RM1, Harga Sama Sejak 26 Tahun Lepas - “Alhamdulillah Ada Untungnya..”

Azwa Rahman
07/04/2022
13:00 MYT
Ketika keresahan orang ramai memikirkan peningkatan harga barang yang semakin mendadak sekarang ini, seorang peniaga di Bazar Ramadan Masjid Perda, di sini nekad menjual air balang dengan harga RM1 sebungkus, harga sama yang ditetapkannya sejak 26 tahun lepas.
Menurut Norazian Sabri, 57, walaupun harga air balang yang dijual itu hanya RM1 sebungkus berbanding peniaga lain iaitu antara RM2 hingga RM3, beliau masih mampu meraih keuntungan, dan beliau percaya dengan kekuatan yang ada pada rezeki.
"Kalau bulan puasa memang saya berniaga di bazar Ramadan di sini (Bazar Ramadan Masjid Perda) dan menjual 11 balang air pelbagai perisa antaranya bandung, limau asam boi, mata kucing, laici dan juga jus buah-buahan seperti tembikai dan oren, bulan biasa saya berniaga di Pantai Bersih, Butterworth.
"Harga yang saya jual masih sama seperti 26 tahun lepas iaitu RM1. Alhamdulillah ada untungnya, dan harga murah ini juga sebenarnya antara salah satu cara kami beramal jariah serta berkongsi rezeki dengan orang lain," katanya ketika ditemui di Bazar Ramadan Masjid Perda, di sini pada Rabu.
"Bukan baru sehari dua saya berniaga tapi dah lebih 26 tahun jadi saya percaya tidak semua berkemampuan untuk membeli dengan harga mahal dengan ketika ini boleh dikatakan banyak barang harga meningkat, jadi dengan harga air RM1 ini secara tidak langsung membantu pengguna juga," katanya yang berniaga bersama suaminya Zainal Abidin Idris, 58.
Katanya setiap balang air boleh menghasilkan sehingga 50 bungkus air dan setakat ini boleh dikatakan setiap hari jualannya mendapat permintaan daripada orang ramai di situ.
"Saya akan terus kekalkan dengan harga RM1 sebungkus, kerana saya percaya pada rezeki, Alhamdulillah ada keuntungannya cuma mungkin tidak banyak seperti peniaga lain.. saya gembira dapat jual dengan harga ini, malah kami turut menjaga kualiti setiap air yang dibancuh dalam balang," katanya.
Sementara itu seorang pelanggan Norhasfizah Mustafa, 35, berkata air balang dijual Norazian memang pilihan beliau sekeluarga kerana ia dijual dengan harga yang murah berbanding peniaga lain dalam masa sama masih mengekalkan rasa yang sedap.
"Kalau di gerai ini kami boleh beli air untuk setiap seorang mengikut perisa pilihan masing-masing, iaitu saya dan suami serta tiga anak untuk kami berbuka puasa. Rasa air juga sedap dan setanding dengan air balang peniaga lain," katanya
Sumber: Bernama
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Berita

George Town Dikenali Semua, Tak Perlu Tukar Nama Tanjong Penaga

gempak
17/07/2024
13:45 MYT
George Town telah dikenali seluruh rakyat Malaysia dan dunia sekian lama, justeru tiada sebarang isu berkaitan nama tempat dan keperluan untuk menukar nama ibu negeri Pulau Pinang itu.
Viral

Haram Memiliki ‘Sex Toys’ Di Malaysia, Wanita Ini Didenda Gara-Gara Simpan 102 Alat Permainan Seks!

gempak
13/06/2024
14:55 MYT
Sejak kebelakangan ini, isu alat permainan seks atau sex toys kerap menjadi bahan bualan netizen.
Viral

Berdamai... Lelaki Singlet Putih, Pemilik Kedai Runcit Berjabat Tangan

gempak
12/06/2024
12:36 MYT
Sekeping foto tular memaparkan dua lelaki yang terlibat dalam pergaduhan di sebuah kedai runcit di Pulau Pinang baru-baru ini menarik perhatian warganet.
Hiburan

Jenazah Wartawan Hiburan Huzz Selamat Dikebumikan

gempak
08/06/2024
20:38 MYT
Jenazah wartawan hiburan popular era 80-an hingga 90-an, Huzz atau nama sebenarnya Kamal Huzaini Kamaludin selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Berpusat daerah Seberang Perai Utara di Permatang Langsat, Pulau Pinang malam ini.
Viral

Jumpa Kain Pengelap Dalam Murtabak, KKM Kompaun Peniaga!

gempak
28/03/2024
07:15 MYT
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengeluarkan kompaun terhadap pemilik gerai martabak yang didapati cuai sehingga cebisan kain pengelap ditemui dalam makanan itu.