Laman Utama

Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak Kena Saman Tak Pakai Tali Pinggang Keledar

Maliah Surip
22/01/2023
11:45 MYT
Tidak kira apa jawatan atau pangkat anda, jika melanggar undang undang, tindakan akan diambil.
Itulah yang terjadi kepada Perdana Menteri Britain, Rishi Sunak apabila ditahan dan disaman atas kesalahan tidak memakai tali pinggang keledar.
Menerusi satu video yang dirakamkan, Sunak sedang berada di dalam kenderaan di Lancashire dan tidak memakai tali pinggang keledar.
Waktu itu beliau yang duduk di kerusi penumpang dipercayai sedang mempromosi satu dana ketika lawatannya ke utara England dan dirakamkan dalam Instagram.
Penumpang yang disaman kerana tidak memakai tali pinggang keledar boleh dikenakan denda sebanyak RM465.
Pihak berkuasa kemudian mengeluarkan saman kerana ketua negara berusia 42 tahun tersebut kerana tidak mematuhi undang undang jalan raya.
“Beliau menyedari kesalahannya, meminta maaf dan akan membayar saman,” kata satu sumber seperti dilaporkan BBC.
Ini merupakan kali kedua Sunak menerima ‘notis kesalahan’ sepanjang menjadi perdana menteri.
Pada April tahun lalu beliau diberi notis saman bersama Boris Johnson dan isterinya, Carrie kerana melanggar peraturan perintah kawalan pergerakan apabila hadir ke majlis ulang tahun mantan perdana menteri di Downing Street pada Jun 2020.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Pilih Hotel Mewah Di Bangkok, Enggan Staf Bancuh Teh, Wanita Racun 5 Rakan Sebelum Bunuh Diri

gempak
18/07/2024
18:40 MYT
Seorang wanita berusia 56 tahun ditemui maut bersama lima rakan di bilik sebuah hotel mewah di Bangkok, Thailand dalam satu insiden yang menggemparkan.
Hiburan

Mengaku Anak Angkat, Kim Jaejoong Beri Ibu Bapa RM18 Ribu Setiap Kali Jumpa

gempak
18/07/2024
14:50 MYT
Idola K Pop Kim Jaejoong mendedahkan dirinya adalah anak angkat yang diambil sejak kecil dan mempunyai lapan orang kakak dari keluarga tersebut.
Hiburan

Semua Sangka Shahir Kembali Menyepi, Hakikatnya Instagram Kena Godam! Lenyap Sebab Tak Bayar RM2,000 - "Habis Kenangan Saya"

gempak
18/07/2024
09:25 MYT
Juara Akademi Fantasia 8 (AF8), mengakui sepi dari media sosial disebabkan akaun Instagram rasminya telah digodam individu tidak bertanggungjawab.
Gaya Hidup

Busana Perarakan Kontinjen Malaysia Di Olimpik Paris Elegan, Diperkenal Rabu Depan!

gempak
18/07/2024
09:13 MYT
Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh menyifatkan pakaian yang dicipta khas untuk kontinjen Malaysia pada upacara perasmian Sukan Olimpik Paris 2024 sebagai rekaan yang elegan.
Hiburan

Sisih Sengketa! Hun Haqeem Kekal Hubungan Baik Dengan David Teo - “Kami Hadiri Majlis Berbuka Puasa Bersama…”

gempak
18/07/2024
08:30 MYT
Pelakon Hun Haqeem tampil berkongsi mengenai perkembangan terkini mengenai proses kes saman langgar kontrak membabitkan dirinya dan Pengarah Urusan MIG, Datuk David Teo.