Pelakon Datin Rebecca Nur Al Islam, 35, memaklumkan dua pembantu rumahnya iaitu Atiqah dan Tasha mengalami sesak nafas sehingga terpaksa dikejarkan ke hospital pada Rabu.

Menceritakan lebih lanjut Rebecca berkata, dia sekali lagi berdepan detik cemas apabila tidak ada kekosongan ambulan yang boleh mengambil pembantu rumahnya bagi mendapatkan rawatan di hospital.

"Mummy Becca hubungi 999 untuk dapatkan ambulan untuk ambil pembantu rumah mummy kat rumah yang susah bernafas dan kritikal.

"Dan dia sambungkan ke Hospital Ampang yang paling dekat dengan rumah mummy.

"Dan jawapan Hospital Ampang tiada ambulan. Ya Allah," tulisnya di Instagram Stories.

A post shared by ❤️AllahSwt❤️BBA student ??‍? (@rebeccanuralislamahmad)


Selepas beberapa jam menunggu, Rebecca dibantu seorang wanita dikenali dengan nama Mas yang membawa pembantu rumahnya ke hospital.

Tambahnya, pembantu rumah dia kini sedang diberi rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

"Ya Rabbi. Terima kasih Allah sebab hantar pada saya seorang insan bernama Mas.

"Terima kasih Mas, walaupun kita tak pernah kenal tapi awak sanggup datang rumah menolong pembantu saya yang dua orang yang susah bernafas tadi.

"Alhamdulillah awak tolong menyelamatkan nyawa mereka. Doakan pembantu mummy Atiqah dan Tasha selamat. Sekarang mereka berada di HKL," tulisnya lagi.

Sebelum ini, Rebecca berkongsi keadaan dirinya yang panik selepas suaminya, Datuk Norazam Sulaiman mengalami sesak nafas namun tidak ada kekosongan hospital pada Selasa.

Bagaimanapun, menerusi Instagram Live, Rebecca bersyukur setelah suaminya berjaya mendapatkan rawatan oksigen di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Swasta (PKRCS) di Hotel Royal Chulan, Kuala Lumpur.

Menurut Rebecca, suaminya kini menggunakan mesin oksigen untuk bantuan pernafasan dan disahkan berada di stage 4 Covid-19.

Terdahulu, Rebecca berkongsi berita duka mengenai keluarganya termasuk tiga pembantu rumah disahkan positif Covid-19 pada 8 Julai lalu.

BACA: "Suami, Anak Enam Orang Positif COVID-19" - Rebecca Nur Al Islam Mohon Doa

BACA: Selepas Suami & Enam Anak, Rebecca Nur Al Islam Pula Disahkan Positif COVID-19 - "Saya Tak Sampai Hati Lihat Mereka & Terpaksa..."