Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memaklumkan semua rakyat Malaysia di Lubnan berada dalam keadaan selamat.

Menerusi laman sosial Twitter, Hishamuddin turut berkongsi kesedihan atas musibah yang berlaku di negara itu dan bersedia untuk menghulurkan sokongan.

“Malaysia berkongsi kesedihan dan ingatan serta doa kami mengiringi insan-insan kuat di Lubnan. Kami bersedia untuk memberi sokongan dalam apa juga cara yang mungkin,” katanya menerusi satu kicauan.

Malah, Hishamuddin dan Kedutaan Malaysia turut menasihati rakyat Malaysia yang tinggal di negara itu agar kekal berada di dalam rumah.

Tiada laporan setakat ini sama ada terdapat kapal Malaysia atau kapal yang mempunyai kru Malaysia di pelabuhan itu semasa kejadian.

Presiden Lubnan Michel Aoun dilaporkan telah mengisytihar tempoh berkabung selama tiga hari.

Pada tengah malam Selasa (waktu Malaysia), berlaku kebakaran diikuti letupan dahsyat di sebuah gudang di pelabuhan di ibu negara Lubnan, Beirut dipercayai tempat bahan letupan disimpan.

Letupan itu mencetuskan kemusnahan di seluruh bandar dan menyebabkan sekurang-kurangnya 70 orang maut dan lebih 3,000 orang cedera.