Hubungan persahabatan antara Shahrol dan Ajak Shiro memang tidak boleh disangkal lagi.

Berkawan baik semenjak remaja, mungkin ramai tidak tahu yang Shahrol pernah membantu Ajak mengurat ibu saudaranya.

"Isteri Ajak, Afifah Amin merupakan saudara saya, berpangkat mak cik (ibu saudara) di sebelah ibu saya. Sewaktu kami bujang dahulu, Afifah pernah berkawan rapat dengan seorang kenalan sekampung.

"Ajak pernah datang kepada saya dan mengakui yang dia memang meminati mak cik saya. Kawan baik punya pasal, saya bersedia untuk membantu Ajak.

"Saya berpesan kepada Ajak, jika mahu saya menolong dirinya untuk berkenalan dengan Afifah, Ajak harus berjanji dengan saya yang dia akan menjaga Afifah dengan sebaiknya.

"Apa yang saya buat, saya berjumpa dengan kenalan sekampung yang sedang rapat dengan Afifah. Saya katakan kepada dia yang saya lihat Afifah tidak sesuai berkawan dengan dirinya.

"Selang satu minggu, Afifah tidak lagi berkawan rapat dengan kenalan sekampung itu dan Ajak pun masuk 'line'. Alhamdulillah, sehingga sekarang rumah tangga mereka bahagia. Itu kenangan yang saya tak akan lupa," kata Shahrol.

Biarpun Ajak dan Shahrol kini sering tampil solo, mereka tetap membawa nama Shiro dan bersahabat baik.

"Sebagai sahabat, pasti ada masanya kita tidak sependapat. Jika ada perselisihan faham, perkara tersebut harus diluahkan bersama-sama dan jalan penyelesaian harus dicari.

"Bagi saya, komunikasi sangat penting. Biarpun masing-masing ada kerja sendiri dan kini tidak berada di pentas yang sama, hubungan baik harus dijaga. Komunikasi menerusi Whatsapp dan saling berbalas komen di laman sosial masing-masing menguatkan hubungan persahabatan kami," kata Shahrol lagi.

Kekuatan hubungan persahabatan sebegini boleh anda saksikan dalam musim terbaru program The House!

Kenali pelakon Fattah Amin dan Alvin Chong dengan lebih lanjut serta ikuti perjalan persahabatan mereka dalam musim terbaru program realiti ini.

Tonton episod penuh The House yang ditayangkan secara eksklusif menerusi www.thehouse.com.my atau portal Astro Gempak!


Anda juga boleh menikmati The House menerusi aplikasi Gempak. Muat turun aplikasi tersebut sekarang di Apps Store serta Play Store.

Dalam perkembangan lain, Shahrol kini sedang berjuang di pentas Super Spontan Superstar 2017. (SSS2017).

Dalam SSS2017, Shahrol menyertai kumpulan Tenggiling Taiko yang diketuai oleh Achey Bochey. Kumpulan itu turut dianggotai oleh Rahim Sepahtu, Sharif Zero, Mamak Puteh, Danial Zaini, Sharifah Shahira dan Ozlynn.

Saksikan Super Spontan Superstar 2017 yang bersiaran secara langsung di Dewan Percubaan UPM, Serdang, bermula 8 September 2017, setiap Jumaat, jam 10.00 malam di Astro Warna (saluran 132) dan Astro Warna HD (saluran 124).

Program ini juga boleh ditonton menerusi aplikasi Astro GO dan ‘on demand’.

Teks oleh: Kamaruddin Razal