Selepas setahun tidak menghasilkan lagu baru, kini Sufian Suhaimi, 29, tampil dengan single Cinta Tak Bertepi di mana video liriknya telah dimuat naik menerusi saluran YouTube Aries Music pada 26 Julai lalu.

Lagu ciptaan Ikhwan Fatanna dan lirik oleh Wan Saleh itu dirakam pada awal tahun ini, dan sehingga kini jumlah tontonan video lirik tersebut mencecah lebih 135,000.

Menurut Sufian, jumlah tontonan video lirik tersebut sudah cukup menggembirakan dirinya kerana lagu berentak pop balada itu dilancarkan dalam suasana penuh cabaran berikutan pandemik COVID-19.

“Bagi saya, apa yang dapat sekarang ini dah baik sebenarnya, sebab waktu kita lancarkan lagu Cinta Tak Bertepi ini adalah waktu yang agak lama selepas lagu Janji, iaitu setahun lebih. Cinta Tak Bertepi ini tidak dapat dipromosikan seperti apa yang kita rancang.

“Tak kisahlah berapa banyak tontonan pun, asalkan lagu ini didengari oleh ramai orang. Untuk lagu ini memang ada sedikit kelainan dari segi lirik dan cara nyanyian saya berbeza daripada lagu-lagu sebelumnya. Dari segi melodi tak terlalu sedih. Kalau orang biasa dengar lagu saya selalunya betul-betul sedih tapi Cinta Tak Bertepi ini adalah sebuah lagu ringan dan santai,” jelasnya.

Kata Sufian, dia tidak mengambil masa yang lama untuk merakam lagu Cinta Tak Bertepi yang dilakukan di studio di Sri Damansara kerana sejak pertama kali mendengar demo lagu tersebut, hatinya telah tertarik.

“Sebenarnya, saya ada beberapa lagu daripada komposer lain juga tapi saya rasa lagu ini paling dekat dengan diri dan sebab itulah saya pilih karya Ikhwan Fatanna.

“Pemilihan lagu ini juga disebabkan oleh kejayaan lagu Janji yang mencecah 10 juta tontonan kerana ramai yang suka lagu itu. Kita nak kekalkan team produksi yang sama untuk lagu ini pula. Mungkin disebabkan itu ada persamaan dari segi mood lagu. Lagipun, bekerjasama dengan orang yang kita sudah biasa, tidak akan ada masalah,” katanya.

Dalam pada itu, Sufian menjelaskan lagu barunya itu bukan tentang kisah cintanya. Namun, lagu tersebut adalah tentang perasaannya yang diluahkan untuk pendengar muzik di Malaysia, sama ada dirinya masih ada tempat di hati pendengar atau sebaliknya.

Bagi Sufian, Cinta Tak Bertepi adalah lagu yang sesuai untuk dikeluarkan pada waktu sekarang biarpun ada beberapa lagu lain yang sudah dirakam.

“Saya ada beberapa lagu yang dah siap, cuma lagu ini adalah lagu yang sesuai untuk dikeluarkan pada waktu sekarang. Saya rasa teruja nak kongsikan lagu-lagu yang telah dirakam dengan peminat, Insya-Allah bila tiba masa yang sesuai, saya akan kongsikan dengan pendengar,” jelasnya yang belum berkesempatan menghasilkan video muzik untuk lagu berkenaan ekoran disebabkan pandemik.

Sebagai kesinambungan kepada kehadiran lagu Cinta Tak Bertepi, Sufian turut merancang untuk mengadakan persembahan secara virtual untuk para peminatnya.

Selain sibuk mempromosi single baru di media sosial, Sufian juga rancak mempromosi produk baharu, Guitar Pillow iaitu kolaborasi babypian.hq X Haqiem Rusli. Sebelum ini Sufian mengeluarkan Zikir Pillow.

“Idea asal buat Guitar Pillow ini daripada Zikir Pillow yang saya hadiahkan untuk anak angkat. Selain zikir ada juga ayat al-Quran. Bila ramai orang suka produk tersebut, saya fikir untuk pelbagaikan lagi.

“Untuk produk terbaharu, Guitar Pillow, saya berkolaborasi dengan penyanyi Haqiem Rusli. Selain daripada suara saya, ada juga suara Haqiem berzikir dan trak zikir kami bersama. Ajak Haqiem sebab dia memang kawan rapat saya dalam industri.

“Memandangkan waktu PKP melanda, ramai yang terkesan dan untuk elak peminat rasa bosan, saya buat sesuatu yang baru dan ini adalah waktu yang sesuai. Haqiem tidak menolak bila diajak buat projek ini kerana ia dekat dengan dirinya. Lagipun peminat suka karakter Haqiem yang jaga solat dan dia pula ada kelab peminat yang besar,” jelas Sufian.

Sejak dilancarkan 16 Jun lalu sempena sambutan hari lahir Haqiem yang ke-23 tahun itu, kata Sufian produk bantal berbentuk gitar itu mendapat sambutan menggalakkan.

Dalam perkembangan lain, Sufian juga berlakon drama Kampung Kolestrol, 20 episod, arahan Shuhaimi Lua Abdullah. Dalam drama tersebut dia berlakon dengan penyanyi Ziana Zain sebagai ibunya, serta Mas Idayu sebagai Kak Bib, ibu kepada Aiman Tino.

“Watak Adi tu jauh berbeza daripada karakter saya tapi ia satu pengalaman menarik. Saya tak pernah berlakon untuk produk yang memerlukan komitmen tinggi seperti Kampung Kolestrol, sampai 20 episod, selalunya telefilem.

“Sepanjang penggambaran, saya dapat timba pelbagai pengalaman menarik dan seronok saja bila di set. Kerja dengan penyanyi diva (Ziana dan Mas Idayu), mula-mula segan sebab dua nama besar ini sama bidang dengan saya.

“Saya sangat hormat kedua-dua penyanyi ini dan rasa bertuah dapat bekerja dengan mereka sebab dapat mengenali dengan lebih rapat. Selain itu, saya dapat ciduk ilmu daripada dua legenda itu. Mereka layan macam mak-mak, terasa ada mak kat set,” selorohnya.

Sementara itu, video lirik Cinta Tak Bertepi boleh ditonton di laman YouTube rasmi Aries Music dan boleh didengari di platform digital seperti Spotify, Joox, i-Tunes, Deezer dan KKBox.