Laman Utama

Syafiq Kyle Jadikan Pengalaman Kena Scammed Sebagai Inspirasi Bawa Watak ‘Pencuri’ Dalam One Cent Thief

Izwan Isa
06/04/2022
07:50 MYT
Pelakon berbakat besar, Syafiq Kyle berkongsi sedikit pengalaman menjayakan watak Iman Syah menerusi drama terbaharu yang dibintanginya iaitu One Cent Thief.
Menariknya, drama tersebut merupakan drama yang diinspirasikan daripada kejadian sebenar dan merupakan antara drama yang paling mencabar pernah dijayakan oleh Syafiq sepanjang bergelar anak seni.
“Saya tidak boleh berkongsi banyak tentang cerita ini, tetapi apa yang boleh saya katakan, One Cent Thief merupakan sebuah karya lapan episod yang diinspirasikan daripada peristiwa yang pernah berlaku di Malaysia.
“Saya memegang watak Iman Syah dan cerita ini boleh dianggap sebagai sebuah cerita yang berat dan memerlukan saya melakukan aksi hampir separuh daripada jalan ceritanya,” kongsi Syafiq kepada Gempak.
Diinspirasi daripada kes jenayah yang melibatkan Aman Syah, seorang eksekutif bank yang mencuri satu sen daripada setiap akaun pelanggan suatu ketika dahulu, Syafiq berkata, dia memerlukan banyak kajian terhadap watak yang dibawakan itu.
“Saya akui, banyak perkara yang saya kaji dan study untuk watak ini. Sebab ia merupakan kisah yang pernah berlaku, jadi saya mahu betul-betul memahami sebelum saya membawakan watak berkenaan.
“Selain study watak, pengalaman menjadi mangsa scam suatu ketika dahulu juga banyak memberikan pengajaran kepada saya untuk mengetahui bagaimana seseorang menipu atau mencuri wang seseorang,” katanya lagi.
Drama bersiri One Cent Thief ini bakal menemui penonton tidak lama lagi menerusi slot Astro Originals.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Gaya Hidup

Rakyat Malaysia Rugi Lebih RM1.3 Bilion Sebab Scam, Pakar Kongsi Modus Operandi Scammer

gempak
03/07/2024
09:43 MYT
Pempengaruh yang terkenal dengan kandungan ilmiah berkaitan kewangan, @financialfaiz berkongsi mengenai satu isu melibatkan seorang individu yang kehilangan wang lebih RM1.3 gara-gara aktiviti penipuan (scam) pada tahun 2023.
Hiburan

Mimi Lana Sulam Kata-Kata Manis Buat Syafiq Kyle Sempena Hari Lahir Ke-32 - “Kasih Saya Terhadap Awak…”

gempak
24/06/2024
01:55 MYT
Pelakon Mimi Lana memuat naik hantaran menyentuh hati di Instagram akaun miliknya sempena sambutan ulang tahun kelahiran ke-32 aktor, Syafiq Kyle.
Filem

Atas Permintaan Tinggi, Filem Sheriff Kini Boleh Ditonton Menerusi Astro First di Astro & sooka!

gempak
21/06/2024
04:55 MYT
Rentetan daripada kejayaan besar filem blockbuster nombor 1 tahun ini, ‘Sheriff’, Astro membawakan filem ini kepada semua penonton Malaysia menerusi Astro First di Astro dan peranti pilihan anda, sooka.
Viral

Dua Pasangan Suami Isteri Didakwa Simpan Harta Curi Milik Kieda Crepe

gempak
19/06/2024
12:49 MYT
Dua pasangan suami isteri termasuk dua beradik didakwa secara bersama di Mahkamah Sesyen Butterworth atas pertuduhan menyimpan harta rompakan iaitu barang kemas seberat 247.65 gram milik seorang usahawan yang juga pempengaruh media sosial 'Keida Crepe', April Lepas.
Hiburan

Riezman Khuzaimi Lega Pelaku Pecah Amanah Didakwa

gempak
14/06/2024
09:02 MYT
Pengarah Projek Mission Sight Sdn Bhd, Riezman Khuzaimi, mengakui trauma dengan kejadian pecah amanah yang berlaku kepada Konsert Goyang Asia Koplo Milenia.