Apabila sentuh soal makanan ini, selalunya kamera yang makan dulu!

Ye lah, mesti lah nak ambil gambar 'flat lay' untuk dimuat naik ke Instagram.

Namun nak ambil gambar tu bukan main redah je, kena ada cara dan teknik betul. Barulah gambar tu 'Insta-worthy'.

Jika anda masih keliru dan tidak pasti bagaimana sebenarnya cara mengambil makanan, kami senaraikan empat tips ini.

#1 Jadikan Makanan Paling Lazat Sebagai Fokus Utama



Selalunya kita terlalu teruja nak ambil gambar hingga terlupa yang sepatutnya menjadi fokus adalah makanan itu sendiri.

Jika mahu mengambil gambar, boleh dekatkan dengan subjek makanan paling lazat supaya ia lebih menyerlah berbanding makanan atau props lain di sekelilingnya.

Senang cerita, kalau poster Avengers anda nak siapa di hadapan? Mesti Iron Man kan?

Tips: Gunakan mod potret dengan kesan bokeh bagi menjadikan makanan utama lebih stands out!

#2 Komposisi Kena On Point!




Ini asas paling penting dalam mengambil apa jua gambar!

Perkara pertama kena ambil kira, pastikan makanan anda nampak kemas. Kalau berterabur atau sudah dimakan hampir separuh, siapa pun tiada selera nak tengok kan.

Jadi pastikan lemang, ketupat, atau rendang anda disusun dengan kemas mengikut komposisi yang teratur.

Tips: Masukkan elemen warna yang sedikit terang bagi membangkitkan selera pada imej. Biar followers anda terliur!

#3 Cantikkan Meja Makan Anda, Flat Lay Time!



Jika tadi teknik yang memfokuskan pada satu jenis makana utama, kali ini tiba masanya untuk mengambil semua makanan yang dihidang.

Tapi bukan main ambil saja ya! Selain komposisi dan susunan yang menarik, anda juga perlu mencantikkan sedikit meja dengan penggunaan props atau dekorasi.

Tidak semestinya pros seperti bunga atau barang perhiasan, sebenarnya lemang, ketupat yang masih berbalut pun boleh dijadikan dekorasi. Tidak lupa kuih raya yang berwarna warni. Baru lah penuh vibes raya!

Tips: Pastikan komposisi betul dan jika ada wide lens, lebih bagus kerana ia boleh muatkan semuanya dalam satu gambar.

#4 Masukkan Elemen Extra Seperti Tangan Anda!






Bagi mengelakkan gambar makanan nampak suram dan kaku, anda juga boleh gayakan dengan memasukkan tangan sendiri.

Tangan anda bukan saja membuatkan gambar lebih natural, malah turut membuatkan imej tersebut diambil daripada sudut perspektif 'followers'.

Jika mahukan gambar tampak lebih meriah, anda boleh masukkan tangan-tangan rakan anda. Nampak lah elemen kekeluargaan di situ.

Tips: Untuk tidak membuatkan gambar nampak kekok, anda boleh pegang sudu supaya nampak lebih natural. Jika gambar beramai-ramai pula gunalah wide lens supaya lebih memberi impak!

HUAWEI NOVA 4 Telefon Raya?



Jadi jika anda mahukan telefon pintar yang mampu mengambil gambar seperti gambar di atas, HUAWEI Nova 4 pilihan terbaik!

Peranti ini dilengkapi tiga lensa di belakang iaitu 20 Megapixel (MP). 16MP wide angle dan 2MP lensa 'depth of field'.



Untuk teknik selfie pula, kedua-dua peranti ini disertakan dengan fungsi HDR Selfie, Potrait Selfie serta teknologi AR untuk penggunaan Qmoji.

Tambah menarik, kedua-dua telefon ini mempunyai fungsi Video ringtones untuk panggilan masuk. Anda kena cuba fungsi ini.

PELUANG KAD VIP RM1,000!

Telefon pintar HUAWEI nova 4 dan 4e kini boleh dibeli pada harga RM1,699 dan RM1,199 di semua HUAWEI Experience Stores, pusat pameran HUAWEI dan mana-mana cawangan penyedia perkhidmatan telco utama di Malaysia. Anda boleh klik di sini.

Paling menarik, jika anda beli mana-mana telefon pintar HUAWEI nova 4 Series dari 3 Mei hingga 16 Jun, anda layak untuk dapat Kad VIP bernilai RM1,000.

Selain itu, dengan pembelian Nova 4 dan 4e melalui HUAWEI online official store, anda juga akan mendapat HUAWEI Band 3 bernilai RM239 dengan percuma.

Anda boleh klik di sini untuk maklumat lanjut.

Pengguna HUAWEI nova 4 Series juga berpeluang untuk memenangi sebuah HUAWEI MediaPad M3 Lite bernilai RM999 melalui Raya Campaign daripada HUAWEI: