Hiburan

"Takkan Nak Lagu Lembik-Lembik Lagi?" - Idayu Tak Kisah Dibandingkan Dengan Visit Malaysia Versi Siti Atau Ella

Amri Hassan
28/01/2020
04:27 MYT
Juara AF Megastar, Idayu tidak mengambil pusing seandainya ada pihak yang membandingkan nyanyian lagu tema Visit Malaysia 2020 dengan lagu-lagu rasmi tahun melawat Malaysia sebelum ini.
Kata Idayu, setiap penyanyi punyai gaya nyanyian tersendiri dan citarasa pendengar juga berbeza-beza saban waktu.
"Masing-masing punya citarasa. Kalau tengok komen yang telah dimuat naik oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC), ada yang tak suka tapi banyak yang suka.
"Semua cakap sesuailah dengan 2020, tak kan nak lagu lembik-lembik lagi? Saya tak kisah kerana saya nyanyi mengkut genre lagu itu seperti yang dimahukan oleh komposer," ujarnya kepada Gempak.
Sebelum Idayu, lagu rasmi Tahun Melawat Malaysia pernah dinyanyikan oleh Liza Aziz (1990), Ella (2014) dan Datuk Seri Siti Nurhaliza (2012).
Lagu Visit Malaysia 2020 telah dilancarkan pada September 2019 dan dinyanyikan oleh Idayu dalam dua versi iaitu bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.
Lirik untuk lagu Bahasa Melayu ditulis oleh Normah Kechut dan Bahasa Inggeris oleh James PS Boyle manakala melodinya digubah oleh Dekan Muzik Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Ramlan Mohd. Imam.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

"Alhamdulillah Adira Bagi Saya Peluang" - Datuk Red

gempak
23/07/2024
07:45 MYT
Susulan daripada pendedahan percintaaan yang dibuat melalui siaran langsung di aplikasi TikTok, Datuk Red tampil mengesahkan hubungannya bersama bekas isteri, Adira Suhaimi.
Hiburan

Generasi DFP Kumpul 15 Artis Muda Pelbagai Genre! Konsert Pertama Fadzly, Syiqin Azln, Ruhil Ariana Wilson, Ee Vone & LOKO 24 Julai Ini

gempak
20/07/2024
11:04 MYT
Dewan Filharmonik PETRONAS (DFP) telah melancarkan sebuah inisiatif baharu yang dinamakan Generasi DFP bagi menyokong landskap industri muzik dan seni di Malaysia.
Hiburan

Wanita Nafi Jadi Sugar Mummy Artis Remaja Fikry Kiki - "Tuduhan Itu Tak Sepatutnya Berlaku"

gempak
20/07/2024
02:55 MYT
Usahawan dan pempengaruh sensasi, Bulan atau nama sebenarnya Mabel Ira Bulan, menafikan tuduhan 'membela' artis remaja Fikry Kiki.
Hiburan

Ryan Bakery Menangis Risaukan Anak Kena Jangkitan Kuman Dalam Darah - "Ini Ujian Untuk Kami Sekeluarga"

gempak
20/07/2024
00:58 MYT
Anak lelaki kepada personaliti media sosial, pelakon dan penyanyi, Ryan Bakery iaitu Ryan Ezra menerima rawatan di sebuah pusat perubatan swasta di Kuala Lumpur akibat jangkitan kuman dalam darah.
Hiburan

Semua Sangka Shahir Kembali Menyepi, Hakikatnya Instagram Kena Godam! Lenyap Sebab Tak Bayar RM2,000 - "Habis Kenangan Saya"

gempak
18/07/2024
09:25 MYT
Juara Akademi Fantasia 8 (AF8), mengakui sepi dari media sosial disebabkan akaun Instagram rasminya telah digodam individu tidak bertanggungjawab.