Hujan renyai mengiringi majlis pengebumian bintang Big Stage 2020, Sandra Dianne di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kauluan di sini petang tadi.

Jenazah Sandra atau nama sebenarnya Alessandra Dianne Ampuria, 26, sebelum itu dibawa dari Hospital Putrajaya jam 10.45 pagi dan tiba di Kota Kinabalu tiga jam kemudian.

Van membawa jenazah tiba jam 3.15 petang di rumah keluarganya disambut penduduk dan disembahyangkan sejurus ibunya, Nor Syakinah tiba dari Kuala Lumpur.

Selesai disembahyangkan, jenazah dibawa ke tanah perkuburan dengan diiringi kira-kira 100 orang terdiri daripada ahli keluarga dan jiran untuk dikebumikan.Datuk saudara arwah, Mohd Said Mohd Sator, 55, berkata walaupun suasana hiba, arwah selamat dikebumikan jam 5.45 petang.

"Alhamdulillah, walaupun hujan renyai tidak berhenti, urusan pengebumian berjalan lancar dengan bantuan penduduk".

"Pemergian Sandra amat dirasai namun seluruh keluarga reda dengan ketentuan Ilahi," katanya.

Pada Sabtu, Sandra terlibat dalam satu kemalangan kereta di Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) ketika menuju ke Putrajaya International Convention Centre (PICC) bagi tujuan rehersal.

Difahamkan, kejadian berlaku apabila kereta yang berada di depannya berhenti secara mengejut.

Sandra mendapat rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Putrajaya dan dilaporkan berada dalam keadaan kritikal sejak Sabtu.


Sumber: Harian Metro