Laman Utama

Tiada Kaitan Dengan Israel, McDonald's Malaysia 100 Peratus Entiti Milik Muslim

Mya Amri
15/10/2023
05:00 MYT
Susulan tindakan McDonald's Israel yang menyumbang makanan kepada tentera Rejim Zionis, McDonald's Malaysia tampil memberikan kenyataan.
Menurut McDonald’s Malaysia (Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd), tindakan itu merupakan tindakan persendirian.
Jelas pihaknya lagi, tindakan tersebut juga adalah pasaran bebas dan tidak mencerminkan nilai atau amalan syarikat pengendali restoran makanan segera tempatan itu.
"McDonald's Malaysia menyedari perbincangan terbaru di media sosial berkenaan McDonald's Israel.
"Keputusan unilateral yang dibuat oleh pemegang francais individu tidak boleh dianggap sebagai tindakan global, dasar syarikat atau pendirian politik rasmi yang diambil oleh McDonald's secara global.
"Tindakan pengendali McDonald's di Israel menjadi contoh tindakan individu tersebut dan ia bukan keputusan global dan tidak diluluskan oleh mana-mana pengendali tempatan lain," jelas pihaknya.
McDonald’s Malaysia memaklumkan perkara itu dalam satu kenyataan yang dikongsi di akaun media sosial, pada Ahad.
Mengulas lanjut mengenai perkara itu, McDonald’s Malaysia menegaskan bahawa Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd adalah sebuah syarikat operasi tempatan.
"Sejak pengambilalihannya oleh Lionhorn Pte. Ltd. di bawah syarikat Kumpulan Reza dari Arab Saudi pada 2017, ia telah menjadi entiti 100 peratus milik Muslim.
"Sejak itu, McDonald's telah menyumbangkan pembayaran zakat dan terus melakukannya setiap tahun.
"Sehingga 2023, kami telah menyumbang lebih RM12 juta dalam pembayaran zakat ke 14 negeri di seluruh Malaysia dan menyokong komuniti yang kurang berkemampuan," jelasnya.
Terdahulu, pada Jumaat, McDonald’s Israel mengumumkan restoran makanan segera itu mengedarkan makanan secara percuma kepada tentera dan warga Israel selepas pejuang Hamas melakukan serangan.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Gaya Hidup

Adidas Gugurkan Bella Hadid Daripada Kempen Kasut Retro Munich 1972

gempak
19/07/2024
16:55 MYT
Adidas pada Jumaat menggugurkan model pro-Palestin, Bella Hadid, daripada kempen pengiklanan untuk kasut retro Olimpik Munich 1972, yang dibayangi oleh pembunuhan beramai-ramai atlet Israel.
Berita

Isra*l Diserang Penyakit 'West Nile', Ramai Meninggal Dunia!

gempak
14/07/2024
13:40 MYT
Dengan 12 kematian baharu disahkan Jumaat, Israel telah merekodkan 31 kematian akibat demam West Nile sejak wabak tersebut melanda pada awal Mei.
Gaya Hidup

Miss Universe Malaysia 2024 Tidak Dibuka Kepada Peserta Beragama Islam

gempak
05/07/2024
01:55 MYT
Organisasi Miss Universe Malaysia (MUMO) mengambil pendekatan diplomatik untuk tidak membuka penyertaan kepada peserta beragama Islam.
Hiburan

Tolak Sokong Produk Terlibat Israel, Aizat Amdan Tak Berhasrat Tonton Konsert Bruno Mars

gempak
02/07/2024
11:15 MYT
Aizat kini lebih berhati-hati dan bermuhasabah selepas melihat kekejaman yang dilakukan terhadap umat Islam terutama penduduk Palestin.
Viral

Pekerja Turkiye Enggan Isi Minyak Pesawat Israel

gempak
01/07/2024
13:44 MYT
Syarikat penerbangan nasional Israel, El Al memaklumkan pada 30 Jun yang penerbangannya dari Warsaw ke Tel Aviv tidak dibenarkan mengisi petrol di lapangan terbang Antalya selepas melakukan pendaratan kecemasan untuk memindahkan penumpang atas sebab perubatan.