Selepas mengundang kontroversi berhubung teguran daripada pendakwah bebas PU Syed, kini giliran pendakwah terkenal Ustazah Asma’ Harun pula tampil menasihati usahawan tersebut.

Menurut Ustazah Asma’, bukan niatnya dan pendakwah lain termasuk PU Syed mahu menumpang populariti atau mengambil alih tugas Tuhan untuk menegurnya namun didakwa teknik pemasaran yang digunakan agak keterlaluan dan lucah.

“Harus faham, kami ni bukan buat kerja Tuhan, tapi sedaya upaya melaksanakan kerja yang Tuhan perintahkan sebagai seorang saudara se-Islam.

“Saya juga sayang dan hormat kamu, tapi lebih sayang kepada masyarakat dan generasi anak-anak kita yang telah dirosakkan minda dan akhlak oleh sebahagian selebriti, influencer, founder produk dan sesiapa sahaja yang tidak bermoral di media sosial.

“PU Syed, para pendakwah, orang awam termasuk saya yang menegur bukan nak tumpang populariti sesiapa atau nak kejar rating. Popular dan pengaruh bukanlah satu kebanggaan atau anugerah, ia hanyalah alat dan amanah untuk digunakan kepada jalan mengajak kebaikan atau mencegah kemungkaran,” jelasnya.

Ustazah Asma’ membuat teguran tersebut di akaun Instagram dan Facebook miliknya.

Kata pendakwah itu lagi, beliau sudah lama menerima aduan mengenai kelakuan Kak KM yang dianggap tidak senonoh dan memberi pengaruh tidak baik.

“Sungguh, saya terkesima melihat beberapa video beliau dan lagi terkilan bila turut melibatkan si anak, maaf saya tak sanggup tengok lebih banyak.

“Ia ditonton oleh ribuan tanpa sekatan dan tapisan, pelbagai peringkat umur dan jantina, apa yang mereka fikir dan rasa saat melihat tak boleh dibayangkan kesan buruknya.

“Ini sebuah barah yang makin kronik dalam masyarakat, terutama di kalangan “founder” produk seumpamanya.

“Kalian teruja apabila tontonan di media sosial meningkat, bagitu juga dengan jualan, walaupun dengan jalan maksiat yang dilakukan secara terbuka atas tujuan “marketing”, kerana ingin mengaut keuntungan dunia yang sementara, harga dan maruah diri wanita muslim sanggup digadaikan begitu saja, jika iman tidak boleh menghalang, dimana perginya rasa malu dalam diri?” tegasnya.

Asma’ berkata, setiap insan tidak mengetahui bila tibanya ajal mereka selain berharap agar usahawan berkenaan sempat memadam posting yang memaparkan aksi tidak sepatutnya di media sosial.

“Pernahkah terfikir bagaimanakah jika suatu hari nanti dipanggil bertemuNya, dalam keadaan sudah masuk ke liang lahad, namun dosa masih berjalan kerana video-video dengan aksi sebegitu masih kekal berada di media sosial. Nauzubillahiminzalik.

“Moga sempat dipadam oleh diri sendiri bukan waris, kerana itu adalah tanda sempat bertaubat sebelum mati,” nasihanya lagi.

Kak KM dikenali usahawan produk kecantikan dalaman wanita yang sering menggunakan marketing atau pemasaran menerusi aksi video dan kata-kata berunsur lucah.
***Untuk kemaskini berita terkini, cepat & mudah, langgan saluran Telegram Gempak! Dah mengundi artis kegemaran korang di AME 2021? Klik banner di bawah untuk mengundi!