Single pertama Timur berjudul 'Not A Criminal' yang dilancarkan pada bulan April lalu berjaya meraih lebih 500,000 tontonan di YouTube.

Yang menarik, video muzik tersebut mendapat sambutan luar biasa di luar negara khususnya di Amerika Syarikat, Taiwan dan Filipina. Kini, Timur kembali dengan single keduanya berjudul 'Sabotage'.

'Sabotage' mengisahkan tentang sepasang kekasih yang terperangkap dalam sebuah perhubungan toksik dimana salah seorang dari mereka mula menyedari hubungan mereka semakin renggang dan betapa mereka berdua saling menyakiti sama lain satu sekiranya terus kekal bersama.

'Sabotage' dicipta oleh komposer hebat Omar K, John Jeeves dan Firdaus Rahmat.

"Sebagai artis baru, saya amat terharu dengan sambutan yang diberikan oleh peminat muzik dari dalam dan luar negara. Kini, saya amat teruja dengan pengeluaran single kedua saya dan berterima kasih kepada Omar K yang telah memberi banyak tunjuk ajar sepanjang proses penerbitan lagu ini," ujar Timur.

Video muzik 'Sabotage' adalah sambungan (Bahagian 2) 'Not A Criminal' bagi siri video muzik tetralogi arahan Datuk Yusry Abdul Halim.

Jalan cerita video muzik kali ini mengisahkan bagaimana Justin, seorang pegawai polis menyamar sebagai seorang pelajar bagi menyiasat dan mendekati beberapa pelajar wanita yang disyaki terlibat dalam rompakan bank.

Lagu 'Sabotage' telah dikeluarkan secara rasmi di semua platform penstriman digital pada 26 Ogos 2022 manakala video muziknya akan ditayangkan di saluran YouTube Timur Official pada hari yang sama.

Seperti single pertama Timur, lagu ini turut dikeluarkan dalam versi Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu dan Mandarin.