Pelawak popular Harith Iskander tampil mengulas video tular seorang wanita yang menghina agama Islam dalam persembahan komedi di sebuah kelab komedi di Taman Tun Dr Ismail baru-baru ini.

Jelas Harith, tindakan wanita terbabit menanggalkan tudung dan pakaian hingga separuh bogel ketika membuat persembahan tidak melucukan.

Malah, ia bukan persembahan komedi berdiri (stand up comedy).

"Wanita ini bukannya pelawak. Apa yang dipersembahkan juga bukan persembahan komedi berdiri. Iya betul, ia dipersembahkan di sebuah kelab komedi yang terbuka.

"Dia boleh sahaja ke restoran dan mendakwa dirinya sebagai chef. Kemudiannya, memuat naik video masakannya sambil memuji dirinya pandai memasak.

"Mungkin sebab tindakannya itu, orang boleh cakap dia chef tak bagus dan disenarai hitam. Tak semua chef bodoh.

"Hanya satu atau dua sahaja begitu. Situasi sama juga dengan tindakannya di kelab komedi berkenaan," kata Harith menerusi rakaman video di Instagram (IG).

Stand up comedy perlu bijak

Harith berkata, sepanjang 32 tahun melakukan persembahan komedi berdiri secara profesional, kandungan jenaka yang dipersembahkan perlulah bijak.

"Persembahan dicipta untuk buat orang ketawa. Pelawak akan bercerita dengan cara tersendiri dan penonton akan tergelak.

"Kandungan atau topik persembahan boleh menyuntik situasi semasa dan pelbagai sudut berbeza.

"Penonton gelak sebab pelawak menghasilkan komedi yang boleh membuatkan mereka terkejut. Tugasan ini perlu ada kebijaksanaan dalam menampilkan lawak jenaka yang bijak.

"Benar, ketawa penawar duka. Bagaimanapun, saya tengok wanita ini sangat menyakitkan dan tak lawak langsung apa dipersembahkan," katanya.

Open mic

Harith turut mengulas persoalan ramai mengenai kenapa kelab komedi berkenaan membenarkan wanita itu membuat persembahan.

"Ia 'open mic comedy night' yang juga acara terbuka dengan memberi peluang kepada sesiapa nak jadi pelawak.

"Jika ada 1,000 orang menyertainya termasuk wanita ini, 999 tidak mental sepertinya. Wanita ini mahu lakukan kejutan, sekali gus mengundang perhatian ramai.

"Kebanyakan pelawak di Malaysia bijak. Jadi, jangan pukul rata apa dilakukannya dengan apa yang pelawak sedia ada lakukan.

"Wanita ini perlu bantuan. Harap 'ubat' boleh digunakan untuk menonton persembahan komedi berdiri atau tak payah tengok langsung.

"Setiap orang ada cita rasa. Ada persembahan tidak lawak, tetapi bertukar menyinggung perasaan. Saya sendiri menghakimi kerjaya ini dengan niat nak berlawak atau buat orang tersinggung.

"Wanita ini memang menyinggung sensitiviti orang dengan kejutan dilakukan," katanya.

A post shared by Harith Iskander (@harithiskander)


Terdahulu, tular sepotong klip memaparkan seorang wanita berbaju kurung dan bertudung memperkenalkan diri sebagai seorang beragama Islam dan menghafaz 15 juzuk al-Quran sambil melondehkan pakaian dan menanggalkan hijab.

Tindakan wanita terbabit mencetuskan rasa kurang senang dalam kalangan warganet ketika umat Islam sedang meraikan sambutan Aidiladha.

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) turut menjalankan siasatan berhubung video yang tular dipercayai menghina Islam oleh wanita berkenaan.

Sementara itu, pemilik kelab komedi, Crackhouse Comedy Club dalam satu kenyataan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan wanita yang dianggap menghina agama Islam.

Crackhouse Comedy Club juga sudah membuat laporan polis di Balai Polis Taman Tun Dr Ismail dan melarang wanita berkenaan memasuki premis kelab komedi berkenaan.