Laman Utama

Wanita Baling Selipar Ke Arah Presiden Indonesia, Jokowi

Maliah Surip
29/08/2023
05:37 MYT
Seorang wanita ‘diamankan’ oleh pengawal keselamatan dan pihak berkuasa tempatan di Sumut, Indonesia selepas nekad membaling Presiden Indonesia, Jokowi dengan selipar.
Selain melempar selipar, wanita dengan pengenalan nama RT berusia 45 tahun tersebut juga cuba mencurahkan air mineral ke arah Jokowi.
Insiden tersebut dirakamkan secara amatur oleh orang ramai dan menjadi tular di media sosial.
Menerusi laporan Viva.co.id, insiden tersebut berlaku sewaktu Jokoei hadir ke sebuah acara yang dikenali Rembuk Kemerdekaan di Gedung Serbaguna Astaka Pemprov Sumut pada 27 Ogos lalu.
Saat kejadian, Jokowi sedang beramah mesra dan bersalaman dengan rakyat sebelum RT dikatakan cuba menerobos barisan pengawal keselamatan yang bertugas menjaga presiden republik itu.
Dia kemudian menuang air mineral sebelum membaling kedua-dua selipar yang dipakai ke arah Jokowi. Namun perlakuan itu dapat dihalang oleh pengawal keselamatan yang menjaga keamanan Jokowi.
Menurut beberapa laporan lain, wanita tersebut dilaporkan tidak berpuas hati dengan pihak polis selepas aduannya mengenai satu kes tidak mendapat keadilan sewajarnya.
Oleh yang demikian wanita itu cuba menyampaikan mesej tentang ketidakadilan dan layanan buruk yang diterima kepada Jokowi.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Isu Suami Isteri Bermesra Ketika Dalam Idah, Ini Respons Ustaz Hadhari

gempak
13/07/2024
05:00 MYT
Idah merupakan suatu tempoh masa yang dilalui oleh seorang perempuan selepas perceraian atau kematian suami. Sepanjang tempoh ini, wanita tersebut tidak boleh menikah semula.
Viral

Penceramah Mama Ghufron Dakwa Video Call Malaikat Maut, Netizen Tanya: “Malaikat Ada Telefon?”

gempak
12/07/2024
14:55 MYT
Sosok penceramah bebas dengan nama Mama Ghufron sedang membuat ahli agama di Indonesia ‘tidak senang duduk’.
Berita

Vape Dijual Guna Vending Machine, KKM Ambil Tindakan

gempak
12/07/2024
11:55 MYT
Sebuah pusat beli-belah di ibu negara diarah menghentikan operasi penjualan rokok elektronik atau vape menerusi mesin layan diri (vending machine).
Viral

Paksa Wanita Buka Kamera Dalam Sesi Pembelajaran Quran Online, Lelaki Teruk Dikritik Netizen - “Dasar Penunggang Agama”

gempak
12/07/2024
08:25 MYT
Isu penunggang agama bukanlah sesuatu yang baharu diperkatakan di negara ini.
Viral

Diabaikan & Dihalau, Nasib Kanak-Kanak Ini Raih Simpati Netizen - “Korang Nak Tahu Siapa Patut Childfree? Mak Bapak Adik Ni!"

gempak
12/07/2024
06:17 MYT
Isu ‘childfree’ ataupun perkahwinan tanpa memiliki cahaya mata merupakan satu trend perkahwinan yang hangat diperkatakan ketika ini.