Skip to main content

Berita

Pasangan Disebat 100 Kali Kerana Lakukan Hubungan Luar Nikah

Astrogempak SEBAT

Sekilas

  • Sepasang pasangan di Aceh, Indonesia, dihukum sebat 100 kali kerana melakukan hubungan seks luar nikah secara terbuka di taman awam.
  • Aceh adalah satu-satunya wilayah di Indonesia yang melaksanakan undang-undang Syariah, termasuk larangan hubungan luar nikah, perjudian, dan hubungan sejenis.
  • Selain pasangan tersebut, enam individu lain turut dikenakan hukuman sebat atas pelbagai kesalahan, dengan hukuman ini masih mendapat sokongan masyarakat tempatan.

Sepasang pasangan yang didapati bersalah melakukan hubungan seks di luar perkahwinan dikenakan hukuman sebat 100 kali yang dilaksanakan di wilayah Aceh, Indonesia, pada Selasa.

Hukuman itu dilaksanakan secara terbuka di sebuah taman awam di Banda Aceh, disaksikan puluhan orang awam.

Aceh merupakan satu-satunya wilayah di Indonesia yang melaksanakan undang-undang berasaskan Syariah.

Menurut pegawai pejabat pendakwa tempatan, Rajesh Kana, pelaksanaan hukuman tersebut adalah selaras dengan undang-undang Islam yang berkuat kuasa di wilayah berkenaan.

“Setiap pelanggaran undang-undang Syariah akan dikenakan hukuman seperti yang dilaksanakan hari ini,” katanya.

Dalam kejadian sama, pasangan itu adalah antara enam individu yang dikenakan hukuman sebat pada hari tersebut.

Empat lagi individu menerima antara lapan hingga 29 sebatan atas kesalahan lain seperti berdua-duaan dengan bukan mahram dan mengambil alkohol.

Seorang wanita yang menerima 27 sebatan dilaporkan pengsan pada sebatan terakhir sebelum diberikan rawatan oleh petugas perubatan di lokasi kejadian.

Undang-undang Syariah di Aceh melarang hubungan seksual di luar perkahwinan, selain kesalahan lain seperti perjudian dan hubungan sejenis.

Hukuman sebat dilaporkan masih mendapat sokongan dalam kalangan masyarakat tempatan sebagai langkah pencegahan jenayah.

Pada Januari lalu, pihak berkuasa Syariah di Aceh turut melaksanakan hukuman sebat sebanyak 140 kali terhadap pasangan belum berkahwin, yang dianggap antara hukuman paling berat sejak pelaksanaan undang-undang tersebut pada 2015. 

Sumber: Sinar Harian

Anda mungkin berminat dengan

Tudung Bawal Cotton Bidang 45 NEW COLOUR Bucu Tajam Square Hijab

Tudung Bawal Cotton Bidang 45 NEW COLOUR Bucu Tajam Square Hijab

TNW S30 Selfie Stick Tripod 3 in 1 Quadrapod Wireless Selfie Stick Bluetooth Remote 360° Phone Tripod Stand with Light

TNW S30 Selfie Stick Tripod 3 in 1 Quadrapod Wireless Selfie Stick Bluetooth Remote 360° Phone Tripod Stand with Light

Nike Club T-Shirt - Black

Nike Club T-Shirt - Black

[BARU RESTOCK] Dr Cardin Drift Ballet Ladies Comfort Sneaker / MaryJanes L-RQA-3826 Kasut Bella Astillah *READY STOCK

[BARU RESTOCK] Dr Cardin Drift Ballet Ladies Comfort Sneaker / MaryJanes L-RQA-3826 Kasut Bella Astillah *READY STOCK

XJ Mini Magnetic GPS Tracker

XJ Mini Magnetic GPS Tracker

Must-Watch Video

Advertisement