Covid-19

"Satu Minggu Pernah Berjaya Bantu 1,000 Keluarga, Belanja RM60,000" - Zarina Anjoulie Dedah Cara Dia Buat Charity

ZULHILMI JALIL
10/04/2020
05:58 MYT
Pelakon Zarina Anjoulie mendedahkan gerakan kerja amal dalam membantu golongan kurang bernasib baik terutamanya sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini sudah semakin meluas.
Bahkan, Zarina atau lebih dikenali dengan panggilan Anju itu berkata, usahanya dalam menyalurkan sumbangan kini sudah mencakupi sehingga ke semua negeri.
"Korang nampak apa yang saya post sahaja, apa yang korang tak nampak gerakan ni terlalu besar. Kita buat macam ejen, kita lantik di setiap negeri. Sampaikan satu minggu kita berjaya bantu sehingga 1,000 buah keluarga dan membelanjakan sehingga RM60,000.
"Saya tak ambil duit, sebab tak nak ada isu nanti. Kami ada group Telegram setiap negeri. Jadi, tawakal sahajalah walaupun tak pernah kenal. Kita bagi RM1,000 sini, RM1,000 sini, sampai satu hari pernah RM10,000 agihkan duit daripada sumbangan orang ramai," kongsinya menerusi satu entri di Instagram.

Nk sentuh isu riak ?

A post shared by Zarina Anjoulie (@anjoulielavocah1) on

Anju menjelaskan hal tersebut selepas ada pihak yang mendakwa bahawa dia seolah-olah menunjuk-nunjuk kerja amal yang dilakukannya di Instagram.
Katanya, dia berkongsi hal tersebut di Instagram kerana dengan cara itu sahajalah dia dapat mengenal pasti golongan yang memerlukan bantuan akibat tersepit dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.
"Orang yang saya bantu ni bukan orang gelandangan, bukan fakir miskin, bukan anak yatim, tetapi saudara Islam kita yang tengah kesusahan sewaktu PKP ni.
"Mereka adalah orang biasa yang memerlukan bantuan, peniaga kecil, orang bawa lori, orang kerja kontrak. Jadi macam mana saya nak connect dengan mereka, saya cadangkan untuk guna platform media sosial.
"Janganlah cakap saya riak ke apa, saya dah buat charity ni 10 tahun dah," katanya.
Terdahulu, Anju dilihat bergerak aktif dalam menghulurkan sumbangan berbentuk barang keperluan kepada mereka yang memerlukan sepanjang PKP.
Gerakan kerja amal itu menerima respons positif dalam kalangan pengikutnya yang turut sama membantunya meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Nora Danish Anggap Luahan Anju Rindukan Nedim Sebagai Sahabat - “Mereka Kawan Lama, Dah Macam Best Buddy"

gempak
17/07/2024
03:02 MYT
Pelakon, Nora Danish menganggap hantaran Insta Story aktres Zarina Anjoulie merindui bekas suaminya, Nedim Nazri hanyalah sebagai luahan seorang kawan yang merindui sahabat lamanya.
Viral

Dapat Bantuan RM1,500, Netizen Tak Puas Hati Wanita Tak Mahu Bekerja Sebab Selesa Minta Sedekah - "Ini Bukan Miskin Tapi Pemalas!"

gempak
09/07/2024
05:25 MYT
Isu meminta sedekah bukanlah sesuatu permasalahan yang baharu di negara ini. Walaupun ada segelintir peminta sedekah telah pun diberi bantuan, akan tetapi perbuatan tersebut masih dilakukan dek kerana kedegilan pihak itu sendiri.
Berita

#JusticeforZaynRayyan: Bukit Aman Minta Bantuan MCMC Sekat Maklumat Kononnya Fakta

gempak
14/06/2024
06:22 MYT
Bukit Aman akan menjalankan siasatan bersama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) berhubung penyebaran maklumat kononnya fakta siasatan berkaitan kes pembunuhan Zayn Rayyan Abdul Matiin di media sosial, semalam.
Hiburan

Hantar 2 Biji Kontena Berisi Ubat, Makanan, Pakaian & Khemah, Alha Alfa Rancang Masuk Rafah – “Ini Merupakan Jihad Kecil Kami”

gempak
10/06/2024
08:25 MYT
Usahawan terkenal, Datuk Alha Alfa telah berangkat ke Rafah bagi menghantar sebanyak dua biji kontena bekalan kemanusiaan kepada saudara di Palestin yang terkesan dek tindakan zalim rejim Israel.
Hiburan

Zarina Anjoulie Tak Malu Mengaku Pernah Buat Pembedahan Plastik - “Apa Yang Buat Rasa Hina, Potong Usus Tapi Dia Claim Diet”

gempak
04/06/2024
02:55 MYT
Pelakon, Zarina Anjoulie akui lebih selesa untuk tidak menyembunyikan kebenaran pernah melakukan pembedahan plastik atau kecantikan pada bahagian muka dan badannya.