Chloe Zhao mencetak sejarah pribadi dan dunia apabila namanya diumumkan sebagai pemenang piala sutradara terbaik lewat kerja cemerlangnya.
Kemenangan Zhao dalam salah satu kategori paling bergengsi Oscar 2021 itu juga sekaligus menobatkan Chloe Zhao sebagai perempuan dari Asia pertama yang memenangkan piala Sutradara Terbaik dalam 93 tahun sejarah Academy Awards.
"Ini untuk siapa saja yang memiliki keyakinan dan keberanian untuk berpegang pada kebaikan dalam dirinya sendiri, dan untuk mempertahankan kebaikan dalam diri satu sama lain." ujar Chloe Zhao dalam pidato kemenangannya seperti dilansir dari CNNIndonesia.
Ia berhasil mengalahkan Lee Isaac Chung (Minari) yang sempat menjadi perbincangan. Tiga sutradara lain yang turut ia kalahkan adalah Thomas Vinterberg (Another Round), David Fincher (Mank), dan Emerald Fennell (Promising Young Woman).
Pada Oscar 2021, ia juga dinominasikan di dua kategori lainnya, yaitu Best Adapted Screenplay, dan Best Achievement in Film Editing.
Ikut sukses adalah filem Nomadland arahannya. Film yang diadaptasi dari buku non-fiksi bertajuk Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century karya Jessica Bruder. Film ini tayang perdana pada 11 September 2020 di Festival Film Venesia dan memenangkan penghargaan Golden Lion.
Film ini bercerita tentang Fern (Frances McDormand) yang mengalami masa-masa sulit setelah kematian suaminya. Situasi kian parah karena ia tak lagi memiliki pekerjaan setelah pabrik gipsum di kotanya tutup.
Sebagai seorang perempuan yang tidak lagi muda, Fern kesulitan mendapatkan pekerjaan baru. Ia pun memutuskan untuk menjual sebagian besar barang miliknya dan membeli mobil RV untuk pindah ke kota lain demi mendapatkan kehidupan baru yang lebih indah.
Tanpa ada kawan, Fern berkeliling ke sejumlah negara bagian untuk mencari pekerjaan baru. Suatu hari, Fern akhirnya mendapat pekerjaan sebagai pekerja musiman di gudang Amazon selama musim dingin.
Lewat seorang rekan, Fern kemudian mendapat undangan untuk datang ke pertemuan musim dingin gurun pasir di Arizona yang diselenggarakan oleh Bob Wells. Acara itu merupakan ajang pertemuan untuk komunitas sesama pengembara.
Kemenangan Zhao dibacakan oleh sutradara Bong Joon-ho, sutradara film Parasite (2019). Pada Oscar 2019 Parasite berhasil membawa empat piala Oscar, salah satunya adalah sutradara terbaik.
Selain keluar sebagai sutradara terbaik di ajang Oscar 2021, Chloé Zhao juga dinobatkan sebagai sutradara terbaik di Golden Globes tahun ini. Dengan kemenangan ini, Zhao resmi menjadi sutradara perempuan pertama keturunan Asia yang menerima Golden Globe.
Kredit Foto: AP
Gempak ID
Mon Apr 26 2021


Usia Hampir 50 Tahun, Jang Hyuk & Kim Jong Kook Masih Ketagih Bersenam! Lakukan Rutin Dua Jam Setiap Pagi
Jang Hyuk dengan Jong Kook ni memang jaga badan.
.jpg?ext=.jpg)
14 Tahun Janda, Yuni Shara ‘Boleh Kenal’ Lelaki Hanya Dengan Berbual 5 Minit
Penyanyi Yuni Shara mengaku kerana telah terlalu lama hidup sendiri atau menjanda, dirinya sudah kekok untuk kembali menjalin cinta.

Ibu Azhan Rani Puji Watak Wahid Dalam Mat Kilau - “Beto, Mak Aku Kata ‘Pandai Beto Ni, Mak Nangis Masa Dia Mati’…”
Memang best!

Lelaki Bogel Tunggang Motosikal Lari Selepas Bunuh Isteri & Bayi Usia 44 Hari?
Viral video lelaki tunggang motosikal sambil berbogel.

“Hilang Kata… Alhamdulillah Terima Kasih” - Cecah RM47 Juta, Mat Kilau Pecah Rekod Munafik 2
Power Mat Kilau ni lain macam. Tahniah.

“Bakal Dikecam, Dihina, Dimaki Tapi…”- Iqram Dinzly Berlakon Jadi Suami Yang…
Jahat sangat ke Iqram Dinzly?

Karaoke Superstar Minggu 5 - Highlight & Komen Juri
Layan teruk weh Karaoke Superstar Minggu 5! Korang enjoy tak layan? Kalau nak tengok lebih lagi...dapatkan Pek Primary Astro serendah RM59.99/bln dan nikmati 60 HARI PERCUMA bila anda daftar secara online di astro.com.my #KaraokeSuperstar #astrogempak

“Tak Mintak Free. Tak Mintak Diskaun Pun. Class Act” - Pemilik Restoran Di London Puji Siti Bantu Promosi Kedai Secara Percuma
Memang ada kelas!

Ramai Teruja Aliff Aziz Kembali Berlakon! Comeback Dalam Jodohku Babysitter Dengan Intan Najuwa - "Tak Sabar Tunggu"
Jodohku Babysitter gandingkan Aliff Aziz dan Intan Najuwa!

Aiman Hakim 'Tertekan' Jadi Park Seo Joon Versi Malaysia - "Saya 'Diharamkan' Tengok She Was Pretty Versi Asal"
Aiman Hakim bintangi She Was Pretty versi Malaysia.