Pengarah Ahmad Idham Amad Nadzri ingin menjadikan sekolah khas untuk Orang Kelainan Upaya (OKU) miliknya, Eden Firdaus sebagai salah satu hab pendidikan khas di negara ini.

Ahmad Idham berkata, sudah tiba masanya pendidikan khas diberi perhatian di negara ini kerana ramai ibu bapa yang tidak mendapat pendedahan sebenar dalam menjaga anak-anak istimewa.

“Ramai yang berasa malu untuk mendapatkan bantuan sewajarnya bagi membantu perkembangan anak-anak mereka dan saya ingin mengubah persepsi ini.

“Sudah tiba masanya pendidikan khas di Malaysia, diperbanyakkan untuk melahirkan golongan OKU ke arah lebih berkualiti.

“Tidak guna kita kata negara maju jika pendidikan khas diberikan secara minimum. Menjadi tanggungjawab saya dan masyarakat memastikan negara ini mempunyai ko-kurikulum khas,” katanya ketika ditemui di Karnival Mini Kesedaran Autism di Encorp Strand Mall, baru-baru ini.

Tambah Ahmad Idham lagi, pihaknya kini sedang berusaha memberi kesedaran menyeluruh kepada ibu bapa yang mempunyai anak istimewa untuk tampil ke hadapan melihat mereka sebagai luar biasa.

“Ibu bapa mana yang tidak mahu melihat anak-anak istimewa mereka luar biasa? Eden Firdaus bercadang untuk mengadakan roadshow, kolaborasi dengan universiti tempatan.

“Jadi, kepada ibu bapa yang memiliki anak-anak istimewa, tampillah ke hadapan bersama Eden Firdaus untuk melahirkan kehidupan berkualiti anak-anak mereka,” ujarnya.

Eden Firdaus Special Need Centre dinamakan bersempena anak sulungnya Ahmad Firdaus Ahmad Nadzri, 16, yang mengalami kesukaran berjalan dan bertutur akibat diserang sawan ketika berusia dua tahun.

Eden Firdaus Special Need Centre terletak di Lot U-72-G & U-72-1, Jalan PJU 5/22, Red Carpet Avenue, Encorp Strand Mall, Kota Damansara.

Terdahulu, Eden Firdaus menerima RM100,000 daripada Kerajaan Negeri Selangor untuk dijadikan biasiswa bagi membolehkan golongan berpendapatan rendah yang mempunyai anak istimewa mendapat pendidikan khas.