Laman Utama

Aktor Ukraine, Pasha Lee Terbunuh Sewaktu Berperang Dengan Rusia

Maliah Surip
08/03/2022
02:50 MYT
Seorang aktor terkenal Ukraine, Pasha Lee dilaporkan terbunuh dalam satu serangan brutal oleh pihak Rusia sewaktu mempertahankan tanah airnya, semalam.
Lee, 33, dilaporkan DailyMail terbunuh di Irpin, Ukraine dalam serangan yang telah berlarutan selama 12 hari itu.
Aktor yang cukup terkenal sebagai peminjam suara di filem animasi Lion King itu malah terbunuh bersama Datuk Bandar, Yuriy Prilipko, 61, yang mati ditembak sewaktu sedang membantu memberikan makanan dan ubat ubatan.
Lee diketahui mendaftar diri di Pasukan Pertahanan Teritorial Angkatan Darat Ukraine sejak hari pertama Rusia membedil negara tercintanya.
“Dari hari pertama, Lee pergi berperang untuk Ukraine dan kini dia meninggal dunia di Irpin, tempat pertempuran sengit sedang berlaku. Kami berdukacita dengan khabar sedih ini,” tulis sebuah kenyataan yang dikeluarkan kepada umum.
Ironi, lima hari sebelum kematiannya, Lee bangga mempamerkan dirinya segak memakai seragam tentera dan mengajak seluruh umat bersatu menentang keganasan yang sedang melanda negaranya.
Dua hari lalu, dia juga memberi khabar dirinya yang kini berada di tengah peperangan.
“Untuk tempoh 48 jam yang lalu, inilah kesempatan buat kami duduk dan bergambar. Saat ini kami masih dibedil bom, tetapi masih tersenyum kerana kami mampu menanganinya,” tulis Lee.
Lee yang dilahirkan di Crimea juga terkenal menerusi animasi Hobbit (pengisi suara) selain merupakan seorang hos.
Kredit Foto: DailyMail.co.uk
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Bikin Teh Susu Campur Isi Ikan Keli, Resepi Aneh Bikin Netizen Kembang Tekak!

gempak
14/07/2024
11:55 MYT
Tular di media sosial seorang individu berkongsi resepi menghasilkan minuman teh susu yang dicampurkan dengan isi ikan keli.
Berita

Remaja Nyaris Maut Termakan Biskut Dicampur Racun

gempak
14/07/2024
10:32 MYT
Seorang remaja lelaki berumur 13 tahun di Kampung Dadong, Kemaman, Terengganu, nyaris maut selepas termakan biskut yang dicampur racun dalam kejadian Jumaat lalu.
Viral

Reman Pempengaruh Islamik Suami Isteri & Dua Individu Disambung 3 Hari!

gempak
14/07/2024
08:28 MYT
Empat individu termasuk pasangan suami isteri yang juga pempengaruh, yang ditahan 10 Julai lalu kerana disyaki terlibat penyelewengan derma, disambung reman empat hari pada Ahad.
Hiburan

Nonny Nadirah Tak Nak Kaya Tapi Nak Bebas Sihir, Mahu Jodoh Dikirim Allah - "Aku Reda Tak Dapat Jodoh Di Dunia, Kahwin Tak Boleh Dipaksa"

gempak
14/07/2024
00:55 MYT
Pelakon dan penyanyi sensasi Nonny Nadirah tampil berkongsi luahan hatinya yang mahukan lelaki yang bertanggungjawab dan ikhlas menerimanya kerana Allah.
Hiburan

Netizen Tak Percaya Novel Aisyah Hijanah & Aliff Teega Terjual 15,000 Naskah - “Cringe! Lepas Tu Banyak Macam Lirik Lagu, Baik Lagi Baca Mastika”

gempak
14/07/2024
00:03 MYT
Buku novel yang ditulis oleh personaliti media sosial, Aisyah Hijanah berjudul Selama Nafasku Berhembus kini menjadi tular di media sosial.