Hiburan

Ayam Percik, Nasi Kerabu, Air Katira Semua Ada Lah!...'Bazar Ramadan' Facebook Makin Meriah!

Hanafis Haris
24/04/2020
09:14 MYT
Ketika negara sedang menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini, pastinya ramai yang merindukan kemeriahan membeli juadah berbuka puasa di bazar Ramadan.
Demi kebaikan bersama, bazar Ramadan terpaksa dibatalkan sehinggalah wabak COVID-19 dapat dihapuskan.
Walaubagaimanapun, ia tidak bermakna jualan makanan terhenti di situ kerana pelbagai kumpulan bazar Ramadan di seluruh negara telah diwujudkan dalam laman sosial Facebook.
Menerusi laporan Bernama, antara yang menjadi perhatian termasuklah Bazar Ramadan Online (BRO) Ampang, Batang Kali, Shah Alam, Seremban, Ipoh, Taiping, Satok-Petrajaya, Semporna, Kuala Nerus, Dungun, Batu Pahat dan lain-lain kawasan.
Malah, platfom ini turut menjual juadah makanan dan minuman popular ketika berbuka puasa antaranya bubur lambuk, martabak, roti John, sup 'gearbox', ayam percik, air katira, cendol, popia basah, kuih tepung pelita dan banyak lagi.
Selain itu peniaga juga dilihat mula membuat pelbagai iklan dan dipromosi dalam kumpulan masing-masing.
Sementara itu, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) Kementerian Kesihatan dalam laman rasminya turut mengeluarkan beberapa garis panduan bagi keselamatan makanan sebagai rujukan penyediaan makanan bagi pengusaha makanan dari rumah (Home-Based).
Antara syarat asas yang perlu dipatuhi seseorang pengendali makanan ialah telah mendapatkan suntikan vaksin antitifoid, amalkan kebersihan sepanjang mengendali makanan seperti kerap mencuci tangan dengan sabun, menggunakan penyepit atau sarung tangan, memakai penutup hidung dan mulut serta persekitaran memasak termasuk alatan penyediaan yang digunakan adalah bersih.
Apapun pastikan makanan yang dibeli bersih dan selamat untuk dimakan.
Selamat berpuasa dan berbuka!
Sumber : Bernama
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Suka Belajar Tentang Agama, Ini Sebab Kenapa Ceddy Rasa Terpanggil Untuk Dalami Ilmu Agama Islam

gempak
15/06/2024
06:55 MYT
Ikuti temu bual Gempak bersama Ceddy mengenai isu ini.
Viral

Kecoh Bila Kereta Audi Rentung Di Kawasan Perumahan Menjelang Syawal… Apa Sebabnya?

gempak
08/04/2024
03:55 MYT
Berbaki beberapa hari menjelang Aidilfitri, satu keluarga diuji dengan dugaan berat apabila kenderaan mereka terbakar dipercayai disebabkan terkena bunga api. Menerusi posting yang dibuat oleh seorang pengguna Platform X, individu itu mendakwa kereta berjenama Audi tersebut rentung disebabkan oleh tindakan anak kepada jiran mangsa yang membakar
Berita

Masjid Di Kajang Laung Azan 4 Minit Awal, Penduduk Yang Dengar Wajib Ganti Puasa

gempak
31/03/2024
14:44 MYT
Isu masjid melaungkan azan Maghrib yang juga menjadi panduan umat Islam berbuka puasa lebih awal nampaknya berulang lagi untuk Ramadan tahun ini.
Viral

Budaya Cop Saf Solat, PU Amin; "Masjid Ni Rumah Allah, Bukan Hak Kita"

gempak
25/03/2024
08:55 MYT
Sepanjang bulan Ramadan, sudah pasti ramai umat Islam mengambil peluang beramal ibadah menunaikan solat terawih di masjid. Akan tetapi, menerusi satu muat naik di Facebook, seorang individu menitipkan pesanan terhadap jemaah yang sering kali bertukar-tukar masjid (masjid hoppers) supaya menghormati 'budaya' di 'tempat' orang.  Menurut individu it
Viral

Selamba Jual Rokok Dekat Bazar Ramadan, Netizen Label Peniaga Hati Kering - “Jual Terbuka Je ‘Keras Betul”

gempak
21/03/2024
11:55 MYT
Ini betul-betul hati 'kering' ni