Pihak polis sedang memburu tiga lelaki dipercayai suspek yang terlibat dengan kejadian membakar anak kucing hidup-hidup di tempat meletak motosikal Flat Seri Kenari, Kajang pada Selasa.

Menerusi kenyataan yang telah disiarkan pada umum, Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd. Zaid Hassan berkata, pihaknya telah menerima laporan berhubung kejadian dari seorang wanita pada 10.51 pagi.

“Pengadu berusia 63 tahun membuat laporan memaklumkan anak kucing dibakar hidup-hidup di tapak parking motosikal berkenaan.

"Wanita berkenaan cuba mencari anak kucing berkenaan di sekitar flat dan menjumpainya dalam keadaan lemah dan segera menghantarnya ke Klinik Veterinar Swasta di Ampang," katanya dalam kenyataan tersebut.

Rakaman CCTV

Tambahnya lagi, semakan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) mendapati kejadian berlaku pada jam lebih kurang 1 tengah hari.

"Suspek tiga lelaki dipercayai sedang melepak di tapak parkir berkenaan. Dua daripada suspek kemudian menyimbah dipercayai bahan bakar ke atas anak kucing dan salah seorang menyalakan api.

"Ketiga-tiga mereka hanya menyaksikan anak kucing berkenaan berlari dalam keadaan badan terbakar," katanya.

Anak kucing melecur tahap kedua


Dalam pada itu, Mohd Zaid berkata, anak kucing kini ditempatkan di sebuah Klinik Veterinar Swasta di Ampang dan mendapati kecederaan dialami ialah 2nd degree burn (melecur tahap kedua).

"Anak kucing dianggarkan berusia enam minggu dengan berat 300 gram. Keadaan anak kucing agak kritikal dan perlu diletakkan di bawah pemerhatian rapi sekurang-kurangnya 1 minggu.

"Bahagian Siasatan Jenayah IPD (Ibu Pejabat Polis Daerah) Kajang sudah pun mengenal pasti suspek dan kini sedang giat mengesan mereka untuk membantu siasatan," katanya.

Kes diklasifikasikan mengikut Seksyen 428 Kanun Keseksaan dan sekiranya disabitkan kesalahan boleh dihukum dengan pemenjaraan selama tempoh sehingga tiga tahun atau dengan denda atau dengan kedua-duanya.

Berita Trending: 'Kekasih Gelap' Dakwa Kecewa Ditipu, Akui Aliff Aziz Pasang Dua…

Berita Trending: Kontroversi Aliff Aziz, Sajat Dakwa ‘Ramalannya’ Benar Belaka - “Aku…